ΣταματήΣτΕ τα έργα στη δομή της Βάστριας Λέσβου

ΧΙΟΣ :

Το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε την άδεια κατασκευής της οδού πρόσβασης προς την κλειστή δομή λόγω έλλειψης περιβαλλοντικής μελέτης ● Το όλο εγχείρημα επρόκειτο να ισοπεδώσει 21.000 πευκόφυτα στρέμματα ● Η κυβέρνηση, παρά ταύτα, δεν φαίνεται να αλλάζει τη στόχευσή της
του Γιώργου Παγούδη
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΥΣΗ: EFSYN.GR
Hχηρό ράπισμα στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και στην περιβολλοντοκτόνα πολιτική της Ν.Δ. αποτελεί η απόφαση του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ με την οποία ακυρώνει την άδεια κατασκευής του δρόμου πρόσβασης στη νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή στη Βάστρια Λέσβου λόγω έλλειψης περιβαλλοντικής μελέτης. Πρόκειται για έργο που θα ισοπέδωνε 21.000 πευκόφυτα στρέμματα στην καρδιά του μεγαλύτερου δάσους του Αιγαίου.
Το ΣτΕ βάζει παράλληλα και το πρώτο καρφί στο φέρετρο ενός έργου που, αν η νομιμότητα τηρηθεί, το μόνο που θα απομείνει θα είναι το κουφάρι του και το οποίο θα μνημονεύεται ως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της κυβερνητικής θητείας της Ν.Δ.
Η ακύρωση της άδειας κατασκευής του δρόμου πρόσβασης στη δομή δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, ακόμα και για την ίδια την κυβέρνηση. Είχε προηγηθεί άλλωστε η θετική απόφαση του ΣτΕ στο αίτημα προσωρινής διακοπής των εργασιών κατασκευής του δρόμου, που είχαν καταθέσει από κοινού η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και οι κοινότητες στις παρυφές του δάσους.
Ωστόσο ούτε αυτή η απόφαση ούτε η τωρινή φαίνονται ικανές να αλλάξουν τη στόχευση της κυβέρνησης, που είναι η με κάθε τρόπο κατασκευή της δομής στη Λέσβο, αλλά και στη Χίο, όπου και εκεί είναι εξίσου προβληματική η κατάσταση και τα έργα δεν έχουν καν ξεκινήσει.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη, ο οποίος μόλις την προηγούμενη ημέρα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στη Χίο, παρουσίαζε την υπόθεση κατασκευής της δομής στη Λέσβο σαν τελειωμένη, προσδιορίζοντας μάλιστα την έναρξη λειτουργίας της την επόμενη άνοιξη. Τα ίδια έλεγε και από τη Λέσβο, την ίδια την ημέρα που ανακοινώθηκε η ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ, για να διαψευστεί λίγη ώρα αργότερα, όταν έγινε γνωστή η απόφαση.
Νεότερη δήλωση Καιρίδη
Αλλά και μετά τη γνωστοποίηση της ακυρωτικής απόφασης, ο υπουργός επανήλθε με νεότερη δήλωση, στην οποία επιμένει ότι η δομή θα ολοκληρωθεί και θα λειτουργήσει κανονικά! «Η κατασκευή της νέας δομής στη Βάστρια θα προχωρήσει κανονικά. Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει ήδη εξασφαλίσει ότι η νέα δομή θα πληροί όλους τους απαιτούμενους από το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο και την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ περιβαλλοντικούς όρους και προδιαγραφές.
»Στόχος μας είναι μια σύγχρονη, ασφαλής και λειτουργική νέα δομή, που θα εκσυγχρονίσει τις δυνατότητες του εθνικού συστήματος πρώτης υποδοχής. Σε αυτήν μας την προσπάθεια, η τοπική κοινωνία της Λέσβου είναι ο προνομιακός μας συνομιλητής και συνεργάτης» δήλωσε ο υπουργός, τη στιγμή που σχεδόν σύσσωμη η κοινωνία της Λέσβου απορρίπτει την κατασκευή της δομής, ενώ πλέον είναι αδύνατη και η πρόσβαση με δρόμο ασφαλτοστρωμένο διπλής κατεύθυνσης και πλάτους οκτώ μέτρων, όπως προβλέπουν οι μελέτες.
Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του συνηγόρου των κατοίκων της Λέσβου που προσέφυγαν στο ΣτΕ, Λουκά Αποστολίδη, στην «Εφ.Συν.». Απαντώντας στον υπουργό, ο κ. Αποστολίδης τόνισε μεταξύ άλλων: «Θα μας κάψει τα μυαλά ο υπουργός. Θα περίμενα την ώρα που έχουν καεί εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα σε όλη την Ελλάδα, να είναι πιο προσεκτικός όταν αναφέρεται σε θέματα προστασίας των δασικών εκτάσεων της χώρας».
Οπως εξηγεί ο κ. Αποστολίδης, το σκεπτικό της απόφασης, που δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα, λογικά περιλαμβάνει τους λόγους και τις αιτίες που επικαλέστηκαν οι προσφεύγοντες κάτοικοι για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, πέραν βεβαίως από τους αμιγώς νομικούς λόγους, που άλλωστε είχαν οδηγήσει πρόσφατα στην ακύρωση της κατασκευής δομής στις Θερμοπύλες.
Υπενθυμίζει ότι ενώπιον του ΣτΕ εκκρεμεί ακόμη μία προσφυγή που αφορά την ίδια την ύπαρξη της δομής, η οποία μπορεί να δώσει τη χαριστική βολή σε ένα έργο κόστους 76 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση δεν φαίνεται να υποχωρεί και συνεχίζει να στοχεύει στην ολοκλήρωση του έργου, για το οποίο δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο ίδιος ο πρωθυπουργός και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Εν αμφιβόλω
Σύμφωνα μάλιστα με παλαιότερη δήλωση του πρώην υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη, το έργο είναι έτοιμο κατά 80% από τον εργολάβο (ΤΕΡΝΑ), που σημαίνει ότι ανάλογο ποσόν έχει δαπανηθεί ήδη. Σε περίπτωση ακύρωσης του έργου θα πρέπει βέβαια να επιστραφεί στα ταμεία της Ε.Ε. που το χρηματοδότησαν. Σύμφωνα με τον διαγωνισμό, το έργο θα έπρεπε ήδη να έχει παραδοθεί από την άνοιξη του 2022. Πλέον όμως η συνέχισή του τίθεται στην καλύτερη περίπτωση εν αμφιβόλω, ενώ στο χειρότερο για την κυβέρνηση σενάριο θα πρέπει να αναζητηθούν και ευθύνες όσων με τις αποφάσεις τους οδήγησαν στη σπατάλη τόσων εκατομμυρίων.
Σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ, ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης έκανε λόγο για «νίκη του λεσβιακού λαού, μια δικαίωση για όλους όσοι αγωνίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια και αντιστάθηκαν στην κατασκευή των υπερδομών» Σημείωσε: «Προσωπικά σε ό,τι με αφορά, τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου παραμείναμε σταθεροί στις απόψεις μας, ουδέποτε παρεκκλίναμε από αυτές και δεν πάψαμε στιγμή να παλεύουμε για να μην κατασκευαστούν υπερδομές στα νησιά μας. Και το ίδιο θα συνεχίσουμε να πράττουμε, πάντα μέσα από νόμιμες διαδικασίες και έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη».
Για σημαντική εξέλιξη κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά, υπογραμμίζοντας ότι «δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη για τις ενέργειες της κυβέρνησης. Είμαστε απόλυτα βέβαιοι πως θα επιδιώξει το επόμενο διάστημα να ανατρέψει την απόφαση αυτή».
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Latest..

Με πρωτιά ξεκίνησε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών

ΛΕΣΒΟΣ: Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός για συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών – EOES 2024Ο «Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός για συμμετοχή … [Read More...]