Στη νέα λίστα του Taste Atlas με τα καλύτερα πιάτα με αρνί στον κόσμο, στην 100η θέση βρίσκεται το Καλύμνικο μούουρι.

ΚΑΛΥΜΝΟΣ:

<!–
Error: wp_booster error:
td_api_base::get_key : a component with the ID: single_template_9 Key: show_featured_image_on_all_pages is not set.
/home/kalymnos/public_html/wp-content/plugins/td-composer/legacy/common/wp_booster/td_api.php (rara-error)
–>
Στη νέα λίστα του Taste Atlas με τα καλύτερα πιάτα με αρνί στον κόσμο, στην 100η θέση βρίσκεται το Καλύμνικο μούουρι.
Η νέα λίστα του Taste Atlas αποτελείται από 142 πιάτα απόλο τον κόσμο. Την τιμητική τους έχουν τα Ελληνικά πιάτα με πρώτο στη λίστα  Παϊδάκια . Επίσης περιλαμβάνονται άλλα έξι(6) Ελληνικά πιάτα με το Καλύμνικο μουούρι στην 100η θέση παγκοσμίως.
 Παϊδάκια στην 1η θέση, κλέφτικο στην 8η θέση, τσιγαριστό στην 11η θέση, αρνί με πατάτες στον φούρνο στην 21η θέση, αντικριστό στην 22η θέση, μουούρι Καλύμνου στην 100η θέση και βυζάντι Καρπάθου στην 102η θέση.
Ειδικότερα για το μουούρι στη λίστα αναφέρεται:
«Το μαούρι ή μουούρι αποτελείται από ένα ολόκληρο αρνί ή κατσικάκι που συνήθως πασπαλίζεται γενναιόδωρα με αλάτι και πιπέρι και αλείφεται παντού με φρέσκο βούτυρο πριν το γεμίσουν με ψιλοκομμένο συκώτι αρνιού, ρύζι, κρεμμύδια, ντομάτες, ελαιόλαδο. Στο μείγμα συνήθως βάζουν αρωματικά βότανα και μπαχαρικά όπως φύλλα δάφνης, κανέλα, κύμινο, γαρύφαλλο, δυόσμο, δεντρολίβανο, ρίγανη, άνηθο και πιπέρι. Άλλα κοινά υλικά που περιέχονται στη γέμιση είναι κουκουνάρια, σταφίδες, αυγά, τυρί. Αφού γεμιστεί, τοποθετείται σε πήλινο σκεύος, σκεπάζεται με καπάκι και αφήνεται να ψηθεί σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο για πολλές ώρες. Παραδοσιακά, η κατσαρόλα σφραγίζεται για να εγκλωβιστεί η ζέστη και τα αρώματα μέσα, με αποτέλεσμα το κρέας να είναι απίστευτα χυμώδες, τρυφερό και γευστικό. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο σχετικά με αυτή τη σπεσιαλιτέ είναι ότι οι άνθρωποι συνήθιζαν να κλείνουν ολόκληρο τον φούρνο με τούβλα για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα έβγαινε καπνός ή μυρωδιά. Αυτή η πρακτική πιστεύεται ότι προέκυψε από την ανάγκη των νησιωτών να κρύβουν την τροφή τους από τους Τούρκους και τους πειρατές. Στην Κάλυμνο, αυτή η κρεατική λιχουδιά συνήθως παρασκευάζεται και σερβίρεται το Πάσχα. Παρόμοια πιάτα με μικρές παραλλαγές απολαμβάνει κανείς και στα υπόλοιπα Δωδεκάνησα».

Latest..

Ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή 17/5 στην Κάλυμνο το 3ημερο Καρδιολογικό Συνέδριο της “Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας” με συμμετοχή 150 περίπου συνέδρων

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Προηγούμενο άρθροΗ Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ακύρωσε απόφαση του ΔΣ Καλυμνίων συγκρότησης της “Δημοτικής Αθλητικής Επιτροπής”ως μη … [Read More...]