Στον «πάγο» μέχρι το τέλος του χρόνου τα πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις ακίνητης περιουσίας στο Κτηματολόγιο.

ΚΑΛΥΜΝΟΣ:

Του Κώστα Ντελέζου, δημοσιεύτηκε στα tanea.gr
Στον «πάγο» για άλλους πέντε μήνες θα παραμείνουν τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις ακίνητης περιουσίας στο Κτηματολόγιο.
Η προθεσμία για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις, η οποία έληγε στα τέλη Ιουλίου ύστερα από προηγούμενη παράταση που είχε δοθεί, επιμηκύνεται εκ νέου έως το τέλος της χρονιάς, με διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή (άρθρο 38 Νόμου 5046/2023) και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αριθμός ΦΕΚ 137 Α’/29.7.2023), μεταθέτοντας χρονικά την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τα πρόστιμα.
Οπως ήδη προβλέπεται, τα πρόστιμα για τους αμελείς ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι αναλογικά. Θα υπολογίζονται, δηλαδή, βάσει του εγγραπτέου δικαιώματος που δηλώνεται, της αξίας των ακινήτων που θα προκύπτει από το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού τους, καθώς και του χρόνου της καθυστέρησης της υποβολής δήλωσης σε σχέση με την προθεσμία για κάθε περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 300 ευρώ και μεγαλύτερο των 2.000 ευρώ. Τα ποσά αυτά θα προσαυξάνονται ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης.
Το πρόστιμο για δικαιώματα κυριότητας (ψιλής και πλήρους) και επικαρπίας υπολογίζεται για το σύνολο των ακινήτων που δεν έχουν δηλωθεί εμπρόθεσμα, ακόμα και στις αγροτικές περιοχές.
Υπενθυμίζεται ότι η δήλωση στο Κτηματολόγιο είναι υποχρεωτική, καθώς σε διαφορετική περίπτωση απαγορεύεται η κατάρτιση οποιασδήποτε εμπράγματης δικαιοπραξίας για το δικαίωμα που δεν δηλώθηκε, καθώς και η χορήγηση άδειας οικοδομής στο όνομα εκείνου που παρέλειψε να υποβάλει δήλωση.
Με τη νέα παράταση που δόθηκε και εφόσον δεν υπάρξει κάποια αναστολή της απόφασης για την επιβολή των προστίμων, όσοι αμέλησαν να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο από τον Φεβρουάριο του 2024 και μετά.
Θα προηγηθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία θα δημοσιευτεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 και θα ορίζει τον ειδικότερο τρόπο υπολογισμού του προστίμου ανά είδος δικαιώματος, συμπεριλαμβανομένου του συντελεστή προσαύξησης λόγω καθυστέρησης. Οπως αναφέρεται στον Νόμο 5046/2023, η απόφαση θα αρχίσει να ισχύει έναν μήνα μετά τη δημοσίευσή της, ενώ σε περίπτωση παρέλευσης της προθεσμίας καταβολής του προστίμου, αυτό θα εισπράττεται μέσω της Εφορίας.
Στόχος της νέας παράτασης είναι να απαλλαγούν οι πολίτες από την οικονομική επιβάρυνση του προστίμου της μη εμπρόθεσμης δήλωσης των ακινήτων τους κατά τη διαδικασία κτηματογράφησης για άλλους πέντε μήνες, ώστε να μπορέσουν να κατοχυρώσουν χωρίς κόστος τις ιδιοκτησίες τους, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τους χρονικούς όσο και τους οικονομικούς περιορισμούς που επέβαλε η πανδημία τα προηγούμενα δύο χρόνια.
Οσον αφορά την πορεία κτηματογράφησης της χώρας, θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά μέσο όρο η συλλογή των δηλώσεων κινείται στο 87%. Το συγκεκριμένο ποσοστό, πάντως, δεν είναι οριζόντιο, καθώς για παράδειγμα ορισμένες περιοχές της Κρήτης υπολείπονται, αφού η συλλογή δηλώσεων ξεκίνησε τρία χρόνια αργότερα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Κατά συνέπεια, η σύμβαση για το μισό Ηράκλειο βρίσκεται στο 27%, για τα Χανιά στο 36% και για το Ρέθυμνο στο 32%, ενώ χαμηλά είναι τα ποσοστά και για τα νησιά του Αργοσαρωνικού.
Το προσωπικό
Επίσης, με τον ίδιο νόμο ορίζεται ότι κατά παρέκκλιση οποιασδήποτε άλλης διάταξης το προσωπικό του φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο εξαιρείται από τη δυνατότητα απόσπασης, μετάταξης και μετακίνησης σε άλλο φορέα του Δημοσίου έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2025, που αποτελεί το χρονικό ορόσημο της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου. Θα μπορούν να μετακινηθούν μόνο οι υπάλληλοι των οποίων οι σχετικές αποφάσεις μετάταξης είχαν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως έως και την 31η Αυγούστου 2021.

Latest..

Κυρ. Μητσοτάκης: Ιστορικό χρέος να φέρουμε τα δύο κράτη «δίπλα-δίπλα» – Τ. Ερντογάν: Να αναπτύξουμε περαιτέρω το θετικό κλίμα

ΛΕΣΒΟΣ: «Σήμερα πράγματι είναι μία μέρα ξεχωριστή καθώς ύστερα από επτά χρόνια συνέρχεται το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος και Τουρκίας», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, … [Read More...]

Συμφωνία με Τουρκία για προσωρινή βίζα – Η Λέσβος ανάμεσα στα νησιά που θα μπορούν να επισκέπτονται οι Τούρκοι με διαδικασίες express

ΛΕΣΒΟΣ: Πιο εύκολη για τους Τούρκους πολίτες θα είναι η επίσκεψή τους στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου, μετά την υπογραφή συμφωνίας κατά την επίσκεψη … [Read More...]

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ομόφωνα ενάντια στο ν/σ του Υπουργείου Υγείας που κλείνει τα Κέντρα Πρόληψης

ΙΚΑΡΙΑ: Επί του πέμπτου εκτός ημερήσιας διάταξης θέματος, το οποίο έτυχε της αποδοχής του σώματος γιατην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτησή του, ο Πρόεδρος του Π.Σ. ενημέρωσε το … [Read More...]