Συμπόσιο γλυπτικής στην Κεφαλόβρυση Τριφυλίας: Στην τελική της θέση η δημιουργία του Ικαριώτη γλύπτη

ΙΚΑΡΙΑ: Ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024 οι εργασίες του Συμποσίου Γλυπτικής με την ονομασία “ΜΝΗΜΕΣ από την Πέτρα στο Μάρμαρο” που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2022 στο χωριό Κεφαλόβρυση ή Ρίπεσι, του Δήμου Τριφυλίας, με την τοποθέτηση των γλυπτών στις τελικές τους θέσεις στις δύο εισόδους του χωριού, και σε άλλα σημαντικά σημεία.

Το «Βιβλίο των Ντρέδων» του Ικαριώτη Γλύπτη Αλέξιου Ξενία, όπου στην ανοιχτή του σελίδα χαράχτηκαν οι πιο σημαντικές μάχες τους, τοποθετήθηκε στην παιδική χαρά, έξω από το Κοινοτικό Ιατρείο του χωριού. Η τοποθέτηση του ανοιχτού «Βιβλίου» στο χώρο αυτό έχει στόχο να παρακινήσει τα παιδιά να ασχοληθούν με την ιδιαίτερη ιστορία των προγόνων τους.
Όπως είχατε διαβάσει στην Ικαριακή Ραδιοφωνία το καλοκαίρι δύο χρόνια πριν που ξεκίνησαν οι εργασίες
Συμπόσιο Γλυπτικής στην Κεφαλόβρυση Μεσσηνίας με Ικαριακή συμμετοχή – Ξεκίνησαν τις εργασίες τους οι γλύπτες

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου 24 Φεβρουαρίου 2024, όπως διαβάζουμε στην τοπική εφημερίδα kalamatajournal.gr, οι γλύπτες Γιώργος Σταματόπουλος, Στέλιος Γαβαλάς, ο Γλύπτης – βοηθός Γιώργος Παπασωτηρίου και ο συντηρητής Γιώργος Παγανής, ο «θρύλος του Ιερού βράχου της Ακρόπολης», συγκεντρώθηκαν στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Κεφαλόβρυσης (Ρίπεσι) και συνεργάστηκαν άρτια στο δύσκολο και απαιτητικό έργο της μεταφοράς και τοποθέτησης των γλυπτών στην τελική τους θέση. Μαζί τους, για άλλη μια φορά, ο πατέρας της «Μύρτιδας» καθηγητής Μανώλης I. Παπαγρηγοράκης.

Στην είσοδο του χωριού μας από Κοπανάκι προς Κεφαλόβρυση τοποθετήθηκε το έργο του Γιώργου Σταματόπουλου «Ντρέδες». Από τη μία του πλευρά απεικονίζονται δύο εμβληματικές μορφές των Ντρέδων αγωνιστών σε συνδυασμό με την κίνηση του νερού που χαρακτηρίζει το χωριό μας, και από την άλλη πλευρά το κλειδί της φιλοξενίας. Το γλυπτό αυτό νοηματοδοτεί την ιστορία και την καθημερινότητα των κατοίκων της Κεφαλόβρυσης (Ρίπεσι), καλωσορίζοντας τους επισκέπτες του.

Στην είσοδο του χωριού από Αυλώνα προς Κεφαλόβρυση, πάνω από το πέτρινο αλώνι και με θέα στο Ιόνιο, τοποθετήθηκε το έργο του Στέλιου Γαβαλά, με Γλύπτη Βοηθό τον Γιώργο Παπασωτηρίου, «Ερωτικό». Πλήρως εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον, η αέναη κίνηση του έρωτα φέρει τα 30 κλειδιά των σπιτιών των μόνιμων κατοίκων του χωριού μας.

Υπολείπεται η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου των δύο γλυπτών ώστε να εξασφαλίζεται η εύκολη πρόσβαση και να αναδεικνύεται η καλλιτεχνική τους ποιότητα. Με την ολοκλήρωση και του έργου αυτού στοχεύουμε το προσεχές καλοκαίρι να πραγματοποιηθεί εκδήλωση αποκαλυπτηρίων για να τιμηθούν οι Γλύπτες από τον Δήμο Τριφυλίας.
Όπως σημειώνει ο πρώην πρόεδρος της Κεφαλόβρυσης και νυν δημοτικός σύμβουλος, Περικλής Κανελλόπουλος, τα γλυπτά αυτά έχουν δημιουργήσει στο χωριό μια διαδρομή, που κάνει τον επισκέπτη να περιηγηθεί στην ιστορία της περιοχής, να “συνομιλήσει” με πρόσωπα του τόπου, να γνωρίσει μύθους, να φύγει έχοντας βιώσιμη μια μοναδική εμπειρία για το Ρίπεσι.

Σημειώνεται ότι μαζί με το Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε και η Έκθεση Φωτογραφίας και Έργων Τέχνης “Η Μύρτις στο Ρίπεσι”.Η Μύρτις είναι το 11χρονο κορίτσι της Αρχαίας Αθήνας που πέθανε στο λοιμό του 430 π.Χ και το πρόσωπό της έχει αναδημιουργήσει ο καθηγητής Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης.
Τα γλυπτά που κοσμούν το Ρίπεσι απ’ τη «Δημοσιά» μέχρι τη «Σκάλιζα» αποτελούν ένα μοναδικό καλλιτεχνικό θησαυρό που κρύβει μέσα του την ταυτότητα της ιστορίας του τόπου μας. Σε αυτή την βόλτα, μέσα από τα έργα εξαιρετικών καλλιτεχνών, βρίσκουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για πρόσωπα και γεγονότα, μύθους και ζωές ανθρώπων, είναι μεγάλη τιμή για την Ικαρία σε αυτή την βόλτα να περιέχεται και μια σημαντική ”Ικαριώτικη” δημιουργία.

Συμπόσιο γλυπτικής στην Κεφαλόβρυση Τριφυλίας: Αυλαία με τιμές στον Ικάριο γλύπτη επισκέπτη Αλέξη Ξενία

Πληροφορίες: kalamatajournal.gr/

Latest..

Παναγιώτης Παρασκευαϊδης: Όχι στις συγχωνεύσεις τμημάτων Σχολείων Γενικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής

ΛΗΜΝΟΣ: Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και … [Read More...]