Σύλλογος ΑΜΕΑ “Ηλιαχτίδα” για τα κενά στο Ειδικό Σχολείο: Μια μικρή αναδρομή

ΙΚΑΡΙΑ: ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
          
Το Δ.Σ. του συλλόγου Ηλιαχτίδα, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την απάντηση της Διεύθυνσης του ΕΕΕΕΚ, θα ήθελε αφενός να ξαναθυμίσει στους φίλους και μέλη μας διάφορες δράσεις μας και αφετέρου να διευκρινίσει και να διασαφηνίσει εκ νέου τους σκοπούς και τους στόχους του συλλόγου μας.
Πριν ακόμη συσταθεί ο σύλλογος Ηλιαχτίδα, όταν ήταν ακόμη ενιαίος με τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων Καραβοστάμου, και ύστερα από πολυήμερες κινητοποιήσεις και  αγώνες, κατάφεραν και πέτυχαν την ίδρυση του ΕΕΕΕΚ.
Επίσης, θα θέλαμε να αναφέρουμε ενδεικτικά και κάποια έγγραφα, που και σαν τότε σύλλογος γονέων και κηδεμόνων Καραβοστάμου αλλά και σαν σύλλογος Ηλιαχτίδα, αποστέλλουμε σχεδόν κάθε χρόνο, στην αρχή κάθε νέας σχολικής χρονιάς, με αποδέκτες όλους τους αρμόδιους φορείς και υπουργεία.
Για παράδειγμα, έγγραφο από τις 6 Οκτωβρίου 2016, επισημαίνει ότι οι μονάδες ειδικής αγωγής, δηλαδή το Ειδικό Δημοτικό σχολείο αλλά και το ΕΕΕΕΚ, παραμένουν κλειστά, παρόλο που τα σχολεία ξεκίνησαν κανονικά την λειτουργία τους, διότι δεν είχαν καλυφθεί τα κενά όπως αυτά του Εργοθεραπευτή, Λογοθεραπευτή, Ψυχολόγου και Κοινωνικού Λειτουργού. Επίσης, υπήρχαν κενά και στο ΕΒΠ. Αίτημα του συλλόγου ήταν η άμεση κάλυψη όλων των κενών και να σταματήσει η υποβάθμιση της Ειδικής Αγωγής στο νησί μας.
Στις 30 Οκτωβρίου ο σύλλογος επανήλθε εκ νέου με νέο έγγραφο, νέα καταγγελία, καθώς τα παιδιά από το Ειδικό Δημοτικό σχολείο, συνεχίζουν να παραμένουν στο σπίτι τους καθώς δεν είχαν καλυφθεί τα κενά σε ΕΒΠ, λογοθεραπευτή και ψυχολόγο, ενώ το ΕΕΕΕΚ παρέμενε υποστελεχωμένο και μάλιστα, οι εκπαιδευτικοί μοιράζονταν μεταξύ του ειδικού δημοτικού και του ΕΕΕΕΚ. Βασικά αιτήματα ήταν: 1ον    κανένα παιδί με ειδικές ανάγκες έξω από την ειδική αγωγή. 2ον μαζικοί διορισμοί μόνιμου προσωπικού.
Όλα αυτά το 2016. Σήμερα 2023. Αλήθεια πόσα άλλαξαν από τότε; Για να δούμε πάλι ενδεικτικά κάποια έγγραφα.
3Οκτωβρίου 2022. Το Δ.Σ. του συλλόγου Ηλιαχτίδα αποστέλλει έγγραφο προς όλους τους αρμόδιους φορείς και υπουργείο όπου ζητά να στελεχωθούν άμεσα όλα τα κενά σε ΕΒΠ με μόνιμους διορισμούς.
19 Ιουνίου 2023 αρ.πρ. 5. Νέο έγγραφο για τα κενά στις μονάδες ειδικής αγωγής για τα κενά, ζητώντας εκ νέου την άμεση κάλυψη των κενών με μόνιμους διορισμούς.
Τέλος Αυγούστου 2023. Η διεύθυνση του ΕΕΕΕΚ δηλώνει μόνο το κενό του φυσικοθεραπευτή , με την δικαιολογία ότι “αν θα δήλωνε όλα τα κενά απλά δεν θα καλυπτόταν”. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής :λίγες μέρες πριν και την φετινή έναρξη της σχολικής περιόδου το ΕΕΕΕΚ να μένει ακάλυπτο από εργοθεραπευτή και ψυχολόγο.
Οι δράσεις και σε άλλα θέματα του συλλόγου μας είναι γνωστές σε όλους: μεταφορές μαθητών, πρόσβαση σε δημόσια κτήρια και παραλίες, Υγεία, προσωπικό βοηθό για όλους τους, και η λίστα δεν τελειώνει.
Ουδέποτε μέλη του συλλόγου μας, πόσο δε μάλλον και το ίδιο το ΔΣ δεν μερολήπτησαν , δεν αδίκησαν, δεν εθελοτύφλησαν απέναντι σε καταστάσεις και άτομα.
ΣΤΟΧΟΣ  μας ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι η διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας χωρίς παζάρια και εκπτώσεις, για την ζωή μας και την ζωή των παιδιών μας, για κάθε συντοπίτη μας.
Δεν θα ανεχτούμε κατηγορίες χωρίς υπόβαθρο. Ούτε θα δεχτούμε η Διεύθυνση του ΕΕΕΕΚ να ρίξει το μπαλάκι της ευθύνης της, της ολιγωρίας της στα δικά μας χέρια. Πλάτη στην πολιτική που θέλει υποστελεχωμένη και υποβαθμισμένη την δημόσια  Παιδεία και Υγεία , δεν θα βάλουμε.
Δεν θα ανεχτούμε καμία έκπτωση εις βάρος των παιδιών μας.
Απαιτούμε άμεσα την κατεπείγουσα κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών, των ειδικοτήτων και του ΕΒΠ, με μαζικούς μόνιμους διορισμούς.

Για το Δ.Σ.
Ο πρόεδρος                                                                                                    Ο γραμματέας
Ιωάννης Κράτσας                                                  Ελευθέριος Μπερμούντες- Καλογερής

Σχετικά Άρθρα

Latest..