ΧΙΟΣ :
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 16 ΜΑΡΤΗ
ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 11:00 έξω από το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ (οδός Μιχάλων)
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 12:00 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΟΥΝΑΚΙΟΥ
ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΡΗΝΟ ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΑΓΩΝΑ!
Η ΖΩΗ ΚΑΙ Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΣΤΟΣ, ΓΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΗ
ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!
Η μεγάλη συμμετοχή στην απεργία 8 Μαρτίου συνέθλιψε την άθλια επιχείρηση απαλλαγής ευθυνών της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων, της ΗellenicTrain, του ΟΣΕ. Όλοι μαζί γίναμε η φωνή των 57 νεκρών του εγκλήματος στα Τέμπη, βροντοφωνάξαμε «ΗΤΑΝ ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ».
Το έγκλημα αυτό δε θα συγκαλυφθεί!
Η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και όσοι κυβέρνησαν μέχρι τώρα, επιχειρούν να κρύψουν την πραγματική αιτία αυτής της τραγωδίας. Ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο και κρύβουν τον πραγματικό ένοχο, την πολιτική της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης που υπηρετούν πιστά όλοι τους. Πίνουν νερό στο όνομα της Ε.Ε., της πολιτικής της «απελευθέρωσης» των μεταφορών, θυσιάζουν την ασφάλεια των επιβατών στον βωμό του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων, μετράνε την αξία της ανθρώπινης ζωής με κριτήριο το κόστος. Δεν είναι τυχαίο που προχώρησαν σε νομοσχέδια για την ιδιωτικοποίηση του νερού και της ογκολογικής κλινικής Παίδων.
Η προσπάθεια συγκάλυψης έχει πέσει στο κενό. Η πολιτική τους έχει καταδικαστεί στη συνείδηση του λαού και της νεολαίας. Η ενοχή τους είναι αποδεδειγμένη. Τα κροκοδείλια δάκρυά τους δε συγκινούν κανέναν.
Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΣΤΟΣ – Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΑΞΙΑ!
Είναι ακόμα νωπές οι μνήμες μας από τον άδικο χαμό του μαθητή μας στις Σέρρες από τον λέβητα που έσκασε, ενώ από τύχη δεν έχουμε σοβαρούς τραυματισμούς από τα ταβάνια που πέφτουν μέσα στις τάξεις, από τα απαρχαιωμένα εργαστήρια που βάζουν σε κίνδυνο εκπαιδευτικούς, μαθητές και φοιτητές, από τις βροχές που πλημμυρίζουν τα κτήριά μας. Τρέμουμε με την ιδέα της πιθανότητας ενός σεισμού κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου και του Πανεπιστημίου!
Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τη νέα γενιά.
Δε θα περιμένουμε το επόμενο τραγικό δυστύχημα για να φωνάξουμε, δε θα περιμένουμε στα σχολεία μας να μετρήσουμε θύματα κατά τη διάρκεια ενός νέου σεισμού, από ένα πεσμένο ταβάνι, από μια καταστροφική πυρκαγιά, από ένανκακοσυντηρημένο καυστήρα ή από ένα τροχαίο κατά τη μεταφορά των μαθητών από και προς το σχολείο ή σε μια σχολική εκδρομή! Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε γίνει μάρτυρες να μη λειτουργούν οι ζώνες στα λεωφορεία.
Δεν φταίμε όλοι, ούτε φταίνε οι συντεχνίες που δεν θέλουν την αξιολόγηση. Η πολιτική όλων όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν αξιολογήθηκε και αποδείχτηκε επικίνδυνη και εγκληματική. Αυτή την πολιτική του «κόστους-οφέλους» τη γνωρίζουμε καλά στα Δημόσια Σχολεία. Όλοι βιώνουμε τα τεράστια προβλήματα στις σχολικές υποδομές, την έλλειψη προσεισμικού ελέγχου, την εγκατάλειψη και την υποχρηματοδότηση του Δημόσιου Σχολείου, που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων μαθητών και εκπαιδευτικών.
Κανέναν πια δεν μπορούν να εξαπατήσουν όλοι όσοι έχουν σαν θεό το κέρδος και αντιμετωπίζουν την ζωή μας ως κόστος.
Τώρα είναι η ώρα να φωνάξουμε ακόμα πιο δυνατά:
- Καμία συγκάλυψη του εγκλήματος στα Τέμπη. Σύγχρονες δημόσιες, φτηνές και ασφαλείς συγκοινωνίες για όλο τον λαό, ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που θεωρεί την ανθρώπινη ζωή κόστος.
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αρτιότερη εκπαίδευση, εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών ασφαλείας σε όλα τα ΜΜΜ και άμεση υλοποίηση των διεκδικήσεων των συνδικάτων του κλάδου.
- Ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε δημόσιες υποδομές και χώρους δουλειάς.
Σύγχρονες και ασφαλείς σχολικές υποδομές για μας και τα παιδιά μας.
- Επαρκής χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες, να διαμορφωθούν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής, να πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του κράτους και στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών.
- Κυβέρνηση, αρμόδια υπουργεία και τοπική διοίκηση να πάρουν τις ευθύνες τους για όλα τα ζητήματα λειτουργίας και ασφάλειας των σχολείων, να σταματήσει η μετάθεση ευθυνών και το «μπαλάκι» ανάμεσα σε υπεύθυνο – ανεύθυνο κάθε φορά που προκύπτει ζήτημα.
- Να πραγματοποιηθούν εδώ και τώρα αντισεισμικοί έλεγχοι (σε βάθος και όχι μόνο οπτικοί) σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του κράτους.
- Να εκδοθούν πιστοποιητικά πυρασφάλειας και ελέγχου του ηλεκτομηχανολογικού εξοπλισμού σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του κράτους.
- Να εκδοθούν σαφή πρωτόκολλα ενεργειών για όλα τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια και την υγιεινή στα σχολεία π.χ. ώρα και προϋποθέσεις πραγματοποίησης εργασιών στα σχολεία με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών.
- Να εξασφαλιστεί, με ευθύνη του κράτους, η ασφαλής μετακίνηση των μαθητών και πραγματοποίηση των σχολικών εκδρομών.
Στις 16 Μάρτη ξαναβγαίνουμε στους δρόμους! Απεργούμε και συμμετέχουμε στις συγκεντρώσεις!
Συνεχίζουμε τις πολύμορφες πρωτοβουλίες μέσα και έξω από τις τάξεις και τα αμφιθέατρα!
Είμαστε δίπλα στον αγώνα των μαθητών και φοιτητών μας!
Για το ΔΣ