Συνέντευξη της αγιογράφου Μαρίας Απορέλλη στον Μιχάλη Κακιά για τη συμμετοχή της σε διεθνή διαγωνισμό τέχνης στη Νέα Υόρκη, φιλοξενείται στην ομογενειακή εφημερίδα “ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ”

ΚΑΛΥΜΝΟΣ:

<!–
Error: wp_booster error:
td_api_base::get_key : a component with the ID: single_template_9 Key: show_featured_image_on_all_pages is not set.
/home/kalymnos/public_html/wp-content/plugins/td-composer/legacy/common/wp_booster/td_api.php (rara-error)
–>
Συνέντευξη της αγιογράφου Μαρίας Απορέλλη στον Καλυμνιακής καταγωγής δημοσιογράφο Μιχάλη Κακιά για τη συμμετοχή της σε διεθνή διαγωνισμό τέχνης στη Νέα Υόρκη, φιλοξενείται στην ομογενειακή εφημερίδα “ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ”.
Αναδημοσιεύουμε την ενδιαφέρουσα συνέντευξης από τον “ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ”
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Σε διεθνή διαγωνισμό τέχνης στη Νέα Υόρκη η αγιογράφος Μαρία Απορέλλη
05 Ιουλίου 2024
Του Μιχάλη Κακιά
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε διεθνή διαγωνισμό τέχνης στη Νέα Υόρκη θα συμμετέχει η αγιογράφος, Μαρία Απορέλλη, με το έργο της, “Ο γέρων Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός”, που θα πραγματοποιηθεί από 29 Ιουλίου έως 4 Αυγούστου 2024.
Η αγιογράφος, Μαρία Απορέλλη με ένα από τα έργα της. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση, Μαρία Απορέλλη
Με δηλώσεις της στον “Εθνικό Κήρυκα” από την Κάλυμνο όπου ζει και εργάζεται, εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια της για την συμμετοχή της στον πολύ σημαντικό αυτό διαγωνισμό και κάλεσε τους ομογενείς να παρευρεθούν και να την τιμήσουν με την παρουσία τους.
Οπως είπε, “Η ψηφιακή μορφή του έργου μου θα παρουσιαστεί στην έκθεση που θα λειτουργεί στη διεύθυνση, 23 Warren Street, Street-level—Gallery 1.
Οι πρώτοι εικοσιπέντε που θα διακριθούν θα δημοσιευτούν στην εφημερίδα “la repubblica” και θα μπουν στην ομάδα “Κορυφαία Επιλογή”, ένα πολύ σημαντικό δίκτυο επαγγελματιών της τέχνης με πολλά μοναδικά προνόμια”.
Σε ερώτηση της εφημερίδας γιατί επέλεξε την τέχνη της αγιογραφίας, απάντησε, “Η αγιογραφία ήταν από πάντα στην ζωή μου καθώς ο πατέρας μου είναι ιερέας και αγιογράφος, οι βιωματικές του ιστορίες που μου εξιστορούσε απο τα μοναστήρια, το Άγιον Όρος, τους γέροντες και τους αγίους είχαν αποτυπωθεί στην ψυχή μου και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην καλλιτεχνική μου πορεία.
Το έργο “Γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός” με το οποίο συμμετέχει στο διεθνή διαγωνισμό της Νέας Υόρκης η αγιογράφος, Μαρία Απορέλλη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση, Μαρία Απορέλλη
Ξεκίνησα τα πρώτα μου βήματα στην αγιογραφία στα 17 μου χρόνια όπου και μαθήτευσα στο εργαστήριο του καταξιωμένου αγιογράφου, Νικολάου Καγκαρά, και ασχολούμαι επαγγελματικά με την τέχνη της αγιογραφίας τα τελευταία 6 χρόνια.
Εχω δημιουργήσει εκατοντάδες έργα, τοιχογραφίες και φορητές εικόνες.
Στόχος μου είναι σίγουρα η προσωπική εξέλιξη ως καλλιτέχνης και ως άνθρωπος και όνειρο μου είναι να πραγματοποιώ εκθέσεις σε όλο τον κόσμο ώστε να αφήνω το στίγμα της Ορθόδοξης τέχνης και του Ελληνισμού σε κάθε γωνιά της γης.
Μέσα από αυτή την πορεία θέλω να μεταδώσω στον κόσμο το μεγαλείο αυτής της ιερής τέχνης, να τους γνωρίσω αγίους των ημερών μας, να τους εμπνεύσω και μέσα απο τις δημιουργίες να έρθουμε όλοι μαζί πιο κοντά στον Θεό και στην προσευχή.
Η αγιογραφία είναι μια τέχνη που δεν πρέπει να χαθεί καθώς περιέχει το ελληνικό DNA και ταυτόχρονα γεμίζει τις ψυχές των ανθρώπων.
Εχω πάρει μέρος σε διεθνής εκθέσεις τέχνης στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες και στην Ιταλία. Συμμετείχα σε εκθέσεις στην Κάλυμνο, Ρόδο και Πάτμο με την καλλιτεχνική ομάδα ” Καλύμνιοι Αγιογράφοι” και βραβεύτηκα με την 3η θέση σε πανελλήνιο διαγωνισμό Ζωγραφικής.
Εργα μου βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό”.
Οσον αφορά ποια συμβουλή θα έδινε στα νέα παιδιά για να ασχοληθούν με την τέχνη της αγιογραφίας, είπε πως, “Η αγιογραφία είναι μια τέχνη η οποία έχει την δική της εικαστική φιλοσοφία. Είναι από τις πιο ξεχωριστές τέχνες και δεν πρέπει να χαθεί.
Εύχομαι να ασχοληθούν νέα παιδιά για να ανακαλύψουν όλες τις ομορφιές της, όλα τα συναισθήματα που σου χαρίζει.
Αγωνία, συγκίνηση, χαρά, ανυπομονησία, ικανοποίηση. Είναι ένα μεγάλο ταξίδι με χαρές και λύπες που αξίζει να ανακαλύψουν.
Να δώσουν νέες ιδέες καινοτόμες και να εξελίξουν πάντα με σεβασμό προς την παράδοση μας την τέχνη της αγιογραφίας.
Μα πάνω από όλα θα γεμίζει η ψυχή τους, θα νιώθουν ολοκλήρωση που με το χρόνο όλο αυτό το μεγαλείο της τέχνης θα γίνει τρόπος ζωής”.
Η Μαρία Απορέλλη γεννήθηκε στην Κω το 1997 και ζει μόνιμα στην Κάλυμνο. Εχει δημιουργήσει δύο ηλεκτρονικά καταστήματα όπου υπάρχουν συλλογές εικόνων αντίγραφα από τις πρωτότυπες δημιουργίες και χειροποίητες εικόνες. Ελληνικό ηλεκτρονικό κατάστημα: www.aporelliartworks.com, διεθνής ηλεκτρονικό κατάστημα: iconographygreece.etsy.com

Latest..

ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ 15 ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥ ΔΙΑΚΙΝΗΤΗ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ ΣΤΗ ΧΙΟ

ΧΙΟΣ : Τις βραδινές ώρες χθες, ένα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού που βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε ένα ύποπτο ταχύπλοο σκάφος, χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας, να … [Read More...]

Ο ΣΙΝΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΧΙΟΣ : Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΙΟΥ-Σ.Ι.ΝΟ.ΧΙ. εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: Καθώς οι ανάγκες του νοσοκομείου ιδιαίτερα την περίοδο που διανύουμε είναι αυξημένες την ίδια … [Read More...]