Τα ήθη, τα έθιμα μας, η γλώσσα και η θρησκεία μας

ΧΙΟΣ : Αντί Προλόγου:Το κείμενο αυτό έχει γραφεί προ… μηνός περίπου, λόγω ασθένειας όμως και… τεχνικών προβλημάτων δημοσιεύεται Ιανουάριο του… ’24.
========================================================
Βρισκόμαστε στα μέσα Δεκεμβρίου και πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά με ό,τι συνεπάγονται αυτές οι γιορτές. Έχοντας λοιπόν εγγόνια λόγω ηλικίας (εγώ έχω μόνο εγγονές), πηγαίνομε και τα… παρακολουθούμε (τα απολαμβάνομε… αν προτιμάτε) στις εκδηλώσεις που κάνουν με την ευκαιρία αυτών των εορτών!…
Έτσι, γύρω στις 20 του Δεκέμβρη, βρισκόμαστε σε μεγάλη (πελώρια) αίθουσα επώνυμου σχολείου στην Αθήνα[1] για να παρακολουθήσομε εκδή­λωση της μεγαλύτερης εγγονούλας μου (11 ετών) που είναι στη χορωδία του σχολείου της! Η χορωδία (μικτή) αποτελείται από 50 (περίπου) αγόρια και κορίτσια που απέδωσαν θαυμάσια κάλαντα από πολλές (έξι) χώρες και πολλά και διάφορα ξενόγλωσσα, κυρίως, τραγούδια. Εντύπωση μου έκανε η απουσία εκκλησιαστικών ύμνων, τα πολλά ξενόγλωσσα κάλαντα και η μοντέρνα μουσική που επικρατούσε (ακουγόταν;) καθ’όλη τη διάρκεια της εκδηλώσεως!
Την επομένη, μετά τη Θεία Λειτουργία, στην αίθουσα εκδηλώσεων της εκκλησίας μας (Άγιος Αθανάσιος Πολυδρόσου-Αμαρουσίου Αττικής), παρακολούθησα και άλλη εκδήλωση από τα Κατηχητικά μας. Εδώ επι­κράτησαν τα Ελληνικά παραδοσιακά κάλαντα και η Ελληνική μουσική, καθώς και θρησκευτικοί (εκκλησιαστικοί) ύμνοι!
Γενικώς, παρακολουθώντας επί σειρά ετών (είμαι 82 ετών και… κάτι) διάφορες εκδηλώσεις (όχι μόνο θρησκευτικές), διαπιστώνω ότι η Ελλη­νική γλώσσα… «συρρικνούται», ενώ οι ξενόγλωσσες επιγραφές… πολλα­πλασιάζονται. Ακόμα και τα ονόματα των αθλητών μας (Ελλήνων αθλητών) στις φανέλες που φορούν όταν αθλούνται είναι με λατινικά στοιχεία. Αφή­νω τελευταία τα ΜΜΕ (μαζικά μέσα ενημερώσεως), από εφημερίδες μέχρι ραδιόφωνο και τηλεόραση, που κυριολεκτικώς έχουν… σκοτώσει τη γλώσσα μας!…
Για τα ήθη και τα έθιμά μας δεν έχω να γράψω πολλά. Μάλλον συμ­φωνείτε ότι σιγά-σιγά… εξαφανίζονται!…
Άφησα τελευταία τη θρησκεία μας, διότι εκεί υπάρχει κάποια… μπερ­δεψιά. Από τη μία κάποιοι το «παρακάνουν» δι’ευτελείς λόγους, πολλές φορές, ενώ άλλοι δεν γνωρίζουν να… κάνουν το Σταυρό τους!… (ο Θεός να με συγχωρέσει, γι’αυτά που γράφω!…).

Αγαπητοί Αναγνώστες μου,
Μάλλον ο Θεός μας με ξέχασε ζωντανό και μου επιτρέπει να γράφω αυτά που γράφω! (ανοησίες; εσείς θα κρίνετε!…).
Αν δεν ξαναεπικοινωνήσομε το 2023, σας εύχομαι «Καλές Γιορτές και Ευτυχισμένο το 2024», και Υγεία (κυρίως) και Χαρά στα σπίτια Σας.

Πάντα με
Χριστιανική Αγάπη,

Αναστ. Ι. Τριπολίτης
Ο γνωστός σας Γιατρός, Χιώτης
και… «απροσάρμοστος»

Υ.Γ.:    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ (Ιανουάριος 2024)! Πηγαίνοντας να αγοράσω… σαλιγκάρια από κάποιο κατάστημα (όχι… Σούπερ-Μάρκετ), στην είσοδο με… υποδέχεται ένα καλαίσθητο τετράστιχο (αντιγράφω):
Όσο υπάρχει ο Ομαλός
και στέκει ο Ψηλορείτης
δεν έχουν φόβο να χαθούν
τα έθιμα της Κρήτης
Και πάλι, και του χρόνου και Καλή Χρονιά!!!

 

[1]     Για ευνόητους λόγους δεν γράφω λεπτομέρειες!…

Latest..

ΠΡΟΣΟΧΗ (και στην Ικαρία): Νέα περιστατικά προσπάθειας κλοπής τραπεζικών στοιχείων μέσω e-mail

ΙΚΑΡΙΑ: Δύο συνεχόμενες καταγγελίες έχουν ήδη καταγραφεί σήμερα, σύμφωνα με τις οποίες χρήστες έλαβαν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στο οποίο οι απατεώνες ζητούν από τους … [Read More...]