TEENS: ΤΕΛΕΤΗ ΑΓΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2023-2024

ΧΙΟΣ :
Tην Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε, στο Πρότυπο Ναυτικό Λύκειο ναυτικής κατεύθυνσης ΤΕΕΝΣ (Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών), Τελετή Αγιασμού για τη νέα σχολική χρονιά. Παρουσία του Ιδρυτή, Καπετάν Παναγιώτη Ν. Τσάκου, εκλεκτών προσκεκλημένων και πλήθους εκπροσώπων των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, τελέστηκε Αγιασμός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρρών και Οινουσσών κκ. Μάρκο.
Πριν την έναρξη της εκδήλωσης, εγκαινιάστηκε Εργαστήριο Ασφαλούς Πρόσδεσης Πλοίων (Safe Mooring Workshop), το οποίο έχει ανεγερθή στον αύλειο χώρο του Λυκείου.  Το Εργαστήριο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε οι μαθητές και μαθήτριες ν’ αποκτήσουν γνώση και προσλαμβάνουσες παραστάσεις ως προς τις βασικές αρχές της διαδικασίας πρόσδεσης και απόδεσης πλοίων και να πληροφορηθούν τους κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν από πιθανά λάθη χειρισμών κατά τις αντίστοιχες λειτουργίες.
Ύστερ’ από εισαγωγική ομιλία του Διευθυντού του Λυκείου κ. Γιάννη Κόκκα, ο οποίος τόνισε την κατά 94% επιτυχία των αποφοιτησάντων σπουδαστών του Λυκείου στις Πανελλαδικές εξετάσεις του Ιουνίου 2023, ο Πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» κ. Ευθύμιος Μητρόπουλος μίλησε με θέμα “Κλιματική Κρίση: χρέος και καθήκον όλων μας”. Στην ομιλία του, ο κ. Μητρόπουλος ανεφέρθη στις δράσεις του Ιδρύματος και του Ομίλου Εταιρειών Τσάκου που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος, θαλασσίου και ατμοσφαιρικού, και εξήγγειλε ένα πιλοτικό πρόγραμμα, με βάση τη Χίο, δημιουργίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ίδρυμα Γιάννη Λάτση και την Ελληνική Ένωση Προστασίας του Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA), μιάς ψηφιακής Ακαδημίας. Το εν λόγῳ πρόγραμμα, στο οποίο έχει δοθεί το όνομα “Chios Climate Chance” (CCC), στοχεύει στην εκλαΐκευση και κατανόηση, από την ευρύτερη κοινωνία της Χίου, μέσῳ συνεργασίας με τοπικούς φορείς, των προβλημάτων και των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής. Απώτερος σκοπός του πιλοτικού προγράμματος Χίου είναι η καλλιέργεια νοοτροπίας προαγωγικής ατομικών και συλλογικών δράσεων καθώς και η υιοθέτηση καθημερινών συνηθειών για τον μετριασμό των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής. Στον σχεδιασμό του προγράμματος επιδιώκεται η αξιοποίηση σειράς όλης από έξυπνα/φιλικά/συνδυαστικά εργαλεία πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης των συμμετεχόντων στη δράση, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της εκάστοτε  ομάδας στόχου.
Στις προθέσεις των εμπνευστών/εκτελεστών του προγράμματος είναι, αν το αποτέλεσμα στη δοκιμή της Χίου κριθεί επιτυχές, η μεθοδολογία του και η, εν γένει, πιλοτική δράση ν’ αποτελέσει πρότυπο (και βέλτιστη πρακτική) υλοποίησης και σ’ άλλα νησιά και γεωγραφικά διαμερίσματα της Χώρας – κάτι το οποίο θ’ αποτελέσει μία ακόμη πρωτοπορία της Χίου και του Ιδρύματος.
Τιμώμενο πρόσωπο της όλης τελετής ήταν ο πρώην Πρωθυπουργός και πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, του οποίου εξήρθη η ευπρέπεια, ακεραιότητα, αμεροληψία, ανιδιοτέλεια και φιλοπατρία καθ’ όλη τη διάρκεια της μακράς και ευδόκιμης σταδιοδρομίας του στο δικαστικό σώμα και στ’ ανώτατα κλιμάκια της διακυβέρνησης της Χώρας, πάντοτε στην υπηρεσία της Πατρίδας. Στον κ. Πικραμμένο προσεφέρθη αργυρούς δίσκος με τη Χιακή Σφίγγα  ̶  αρχαίο έμβλημα του νησιού  ̶  καθώς και ο θυρεός του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος».
Τιμήθηκαν, ακόμα, ως διακεκριμένοι προσκεκλημένοι για το έργο τους, o Συντονιστής Ομάδας Ιδρυμάτων «Πρωτοβουλία 21» κ. Ιωάννης Μάνος, η Αντιπρόεδρος ΝΑ Ευρώπης, Μαύρης Θάλασσας και Αδριατικής του Γαλλικού Νηογνώμονος Bureau Veritas κα. Paillette Παλαιολόγου, η Αντιπρόεδρος για την Ελλάδα του Βρεταννικού Νηογνώμονος Lloyds κα. Ελίνα Β. Παπαγεωργίου, ο Marine Director του Διεθνούς Οργανισμού INTERTANKO κ. Phil Belcher και ο Πρόεδρος της Δ. ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ ΑΒΕΕ κ. Κωνσταντίνος Κορωνάκης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η κα Paillette Παλαιολόγου παρέδωσε στο Λύκειο το πιστοποιητικό Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας κατά το πρότυπο ISO 9001:2015 – πιστοποίηση που αποδεικνύει την προσήλωση του Σχολείου στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών εκπαίδευσης μέσῳ της τυποποίησης των διαδικασιών και των διαρκών ελέγχων βάσει ποιοτικώς παραδεδεγμένων προτύπων.  
Με αφορμή τις εξαιρετικές επιδόσεις των μαθητών και μαθητριών του Σχολείου στις πρόσφατες  Πανελλαδικές Εξετάσεις, βραβεύθηκαν 6 εξ αυτών, οι οποίοι εισήχθησαν με διάκριση στις Σχολές πρώτης επιλογής τους.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με σύντομη ομιλία του Ιδρυτή του Λυκείου Καπτα Παναγιώτη Ν. Τσάκου, ο οποίος εξέφρασε ικανοποίηση γιά την αναβάθμιση, από το Υπουργείο Παιδείας, του Λυκείου σε Πρότυπο, συνεχάρη τους αποφοιτήσαντες μαθητές και μαθήτριες γιά τις επιτυχίες τους στις πρόσφατες Πανελλαδικές εξετάσεις, ως και το Εκπαιδευτικό και Διοικητικό Προσωπικό του Λυκείου γιά την συμβολή τους στην εύρυθμη και επιτυχή λειτουργία του, ευχαρίστησε τους γονείς και κηδεμόνες των φοιτώντων στο Λύκειο μαθητών και μαθητριών που εμπιστεύονται τα παιδιά τους στο Σχολείο και παρώτρυνε τη νεολαία της Χώρας να στραφή προς τα θαλάσσια έργα. Τέλος, εξήγγειλε ότι η Στέγη Παιδείας και Πολιτισμού «Το Σπίτι της Μαρίας» στα Καρδάμυλα είναι έτοιμη να φιλοξενήσει δωρεάν παιδιά οικογενειών που προέρχονται από τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε σχολεία των Καρδαμύλων.
Η τελετή έκλεισε με τους παριστάμενους να ψάλλουν τον Εθνικό Ύμνο.

Latest..

Η Παράταξη “ΝΕΑ ΚΑΛΥΜΝΟΣ” του Γιάννη Γαλουζή καταδικάζει τις σεξιστικές και χυδαίες φραστικές επιθέσεις που δέχθηκαν μέσω διαδικτύου δύο νέες γυναίκες υποψήφιες τους.

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Με δελτίο τύπου η Παράταξη “ΝΕΑ ΚΑΛΥΜΝΟΣ” του υποψηφίου Δημάρχου Γιάννη Γαλουζή καταδικάζει τις σεξιστικές και χυδαίες φραστικές επιθέσεις που δέχθηκαν μέσω … [Read More...]

Οι δάσκαλοι & νηπιαγωγοί της Σάμου στην πανελλαδική κινητοποίηση για τα κενά σχολεία στις 28/9

ΣΑΜΟΣ: Στην ημέρα πανελλαδικής κινητοποίησης για τα κενά σχολεία μετέχει την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου. Στην προαναγγελία της κινητοποίησης στο … [Read More...]

Επιστολή της Ε.Α.ΚΑΛΥΜΝΟΥ, για “απροειδοποίητη αλλαγής ώρας” σε πρπονήσεις της Ομάδας στο Κλειστό γήπεδο.

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Παραθέτουμε Επιστολή της Ε.Α.ΚΑΛΥΜΝΟΥ, για “απροειδοποίητη αλλαγής ώρας” σε προπονήσεις της Ομάδας στο Κλειστό γήπεδο. Προς : ΔΑΟΚ Από «Ένωση Αττάλου και … [Read More...]

Κ.Η.Φ. Ηλικιωμένων Λήμνου στα Καμίνια : Το γλέντησαν….Τραγούδια και χοροί από τους ωφελούμενους.(βίντεο)

ΛΗΜΝΟΣ: Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και … [Read More...]