ΤΟ 4ο ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ KEOS MAGAZINE ΕΙΝΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΡΟΥΚΕΤΟΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΒΡΟΝΤΑΔΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

ΧΙΟΣ :
Μιλώντας για την Ανάσταση στον Βροντάδο της Χίου και το άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της έθιμο του ρουκετοπόλεμου, σύντομα αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται απλώς για μια βραδιά, μια μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, ή έστω για μια φαντασμαγορική παράδοση, αλλά για κάτι πολύ βαθύτερο. Οι ρουκετατζήδες, τα μέλη που επανδρώνουν τα αντίπαλα «συνεργεία» του ρουκετοπόλεμου, αφοσιώνονται στο έθιμο σε τέτοιο βαθμό που αυτό καταλήγει να επιδρά στην καθημερινότητά τους και να εξελίσσεται σε αφορμή για σταθερές συναντήσεις, όπου σφυρηλατούνται οι πιο γερές φιλίες, εν μέσω συζητήσεων, καλουπιών και ούζων. «Οι ρουκέτες μας ένωσαν», όπως μας λένε οι ίδιοι. Η Παναγία Ερυθιανή και ο Άγιος Μάρκος στέκονται αντίκρυ όλο τον χρόνο, αγναντεύοντας ειρηνικά η μία την άλλη. Και για ένα μόνο βράδυ, αυτό του Μεγάλου Σαββάτου, αντιμάχονται διεξάγοντας έναν φιλικό εμφύλιο πόλεμο με χιλιάδες ρουκέτες, που σαν φωτεινά διάττοντα αστέρια, ελπίζουν –πριν πέσουν– να ικανοποιήσουν την ευχή των δημιουργών τους και να πετύχουν τον στόχο τους: το καμπαναριό και το ρολόι της απέναντι εκκλησίας. Κανείς δεν μπορεί με ακρίβεια να ορίσει πότε ξεκινάει αυτή η παράδοξη παράδοση. Ένα έθιμο με χροιά πολεμική, μια μέρα σαν αυτή… Μήπως, όμως, ο ρουκετοπόλεμος δεν συμβολίζει, όπως και η Ανάσταση, ένα είδος μέγιστης μάχης με το απόλυτο σκοτάδι, τη λήθη και τον θάνατο; Το βέβαιο είναι ότι οι ρουκετοποιοί συνεχίζουν μια τέχνη που έχει τις ρίζες της στα βάθη των αιώνων. «Είναι χειροποίητες και φτιάχνονται μία-μία με μεράκι», λένε. Άλλωστε, δεν θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά, μιας και στον αντίποδα των χιλιάδων που ρίχνονται στη μάχη για μια βραδιά, οι ίδιοι γνωρίζουν καλά τον χρόνο που απαιτείται και τον κόπο που κρύβεται πίσω από το όλο εγχείρημα, που με ζήλο και αφοσίωση συνεχίζουν, αφού για να κατασκευαστεί μία μόλις ρουκέτα χρειάζεται κάτι λιγότερο από μία ώρα. Με μεγάλη ευχαρίστηση, ανυπομονούμε να μοιραστούμε αυτήν την πολύτιμη συλλογή με το κοινό μας. Είναι μία συλλογή που αποτελείται από τις φωνές και τις εμπειρίες ανθρώπων που σπανίως ακούγονται, αλλά που φέρουν σημαντική αξία και συμβολισμό. Το συγκεκριμένο τεύχος το προετοιμάζουμε σχεδόν ένα χρόνο  καθώς περάσαμε αρκετό χρόνο με τους ανθρώπους  που είναι πίσω από αυτό το ‘παράδοξο’ με κάποιο τρόπο έθιμο . Συναντήσεις σε γιάφκες και σε απόμερα σημεία, καθώς κινούνται στην σφαίρα της παρανομίας. θέλοντας να  ακούσουμε και στην συνέχεια να καταγράψουμε της ιστορίες τους .   οι ρουκετατζήδες στον Βροντάδο της Χίου αφήνουν τα δαχτυλικά αποτυπώματα εδώ και δεκάδες χρόνια. Αποτυπώματα ζωής και καταγωγής, ριζωμένα βαθιά σε αυτόν τον τόπο, που όλα μαζί συνθέτουν την ταυτότητα του πιο φημισμένου, ίσως, πασχαλινού εθίμου. Ενίοτε, κάποια από αυτά χάνονται για πάντα, θυσιάζονται για να διατηρηθεί η παράδοση. Το τεταρτο τευχος του keos magazine δεν είναι παρά μια απόπειρα εξιχνίασης ενός μακρόβιου εθίμου και διαλεύκανσης του πώς όλα αυτά τα αποτυπώματα έρχονται να γίνουν ένα, σε μια ιδιαίτερη συνθήκη: την Ανάσταση στη Χίο.
Για να εκτελέσετε με επιτυχία έναν πασχαλινό ρουκετοπόλεμο, θα χρειαστείτε:

  • ● Δύο ενορίες (Παναγία Ερυθιανή και Άγιος Μάρκος)
  • ● Σπίτια και εκκλησίες, ντυμένα με πλέγμα προστατευτικό
  • ● Μερικά συνεργεία (με φοβερά και τρομερά ή απλώς αστεία ονόματα)
  • ● Κάποιους έμπειρους ρουκετατζήδες
  • ● Μερικές χιλιάδες ρουκέτες
  • ● Μπύρες και σουβλάκια με ψωμάκια, ψημένα επιτόπου
  • ● Άπλετη φύση, πολλούς θεατές, ίσως και κάποιους λίγους αστέρες ανάμεσά τους
  • ● Κάλυψη δικτύων από όλο τον κόσμο
  • ● Ένα Μεγάλο Σάββατο
  • ● Μια Ανάσταση στη Χίο

Το KEOS, είναι ένα περιοδικό το οποίο ιδρύθηκε με σκοπό να δημιουργήσει ένα έντυπο-ανάμνηση. Είναι το πρώτο δίγλωσσο περιοδικό που κυκλοφορεί εντός Χίου αλλά και εκτός του νησιού από το 2021 με εμπνευστές τρεις Χιώτες.
Εξερευνούμε την πλούσια ιστορία και την τοπική παράδοση, αποκαλύπτοντας τα μυστικά του τόπου και των ανθρώπων που τον καθιστούν ξεχωριστό. Μέσα από αυτήν την αλληλεπίδραση, αναδεικνύουμε τη μοναδικότητα του νησιού μέσα από μια σύγχρονη ματιά .
www.keosmagazine.com
CREATIVE DIRECTOR/DESIGN
Panagiotis Klouvas
CHIEF PHOTOGRAPHER
Rita Doulis
COPYWRITER
Dimitra Skandali
EDITOR-PROOFREADER
Chrysavgi Patsaki
PHOTOGRAPHERS
Rita Doulis
Vangelis Evangeliou
Konstantinos Georgiakodis
Scott Carthy

Latest..

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΑΒΗΤΙΚΩΝ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ Ζ. ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ

ΧΙΟΣ : Ο Σύλλογος Διαβητικών Χίου εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στον Πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών, κ. Ζαφείρη Λασκαρίδη και στην οικογένειά του, για την … [Read More...]