Τι είπε ο Κ. Μητσοτάκης για Κ. Μουτζούρη, μεταναστευτικό και «ανταρσίες» σε δομές

ΛΕΣΒΟΣ:

Τον αποτροπιασμό του και την οδύνη του για το τραγικό χτύπημα χθες σε νοσοκομείο της Γάζας, που στοίχισε τη ζωή, σε εκατοντάδες αμάχους εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου. «Να προσθέσω κι εγώ τη φωνή μου σε αυτούς που ζητούν την άμεση διαλεύκανση αυτής της τραγωδίας, έτσι ώστε να γνωρίζουμε πραγματικά ποιοι είναι οι υπαίτιοι, και να προσθέσω ότι δυστυχώς στην ευρύτερη γειτονιά μας διαδραματίζονται δραματικά γεγονότα. Ξεκινώντας από την πρωτοφανούς αγριότητας δολοφονική επίθεση της Χαμάς εντός του Ισραήλ, δυστυχώς τα πράγματα οδεύουν προς μία γενικότερη αποσταθεροποίηση» ανέφερε.«Υπάρχουν απόψεις και επιχειρηματολογία και από τις δύο πλευρές και δεν θα σπεύσω να βγάλω κάποιο συμπέρασμα, καταδικάζοντας ούτε τη μία ούτε την άλλη πλευρά» υπογράμμισε.
«Κανείς στον αραβικό κόσμο δεν καταλογίζει στην Ελλάδα μονομέρεια τέτοια που να μας αποκλείει από τις συζητήσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο λόγος της Ελλάδος αυτή τη στιγμή βαραίνει και όλοι αντιλαμβάνονται ότι είμαστε ένας πυλώνας σταθερότητας σε μία περιοχή η οποία, δυστυχώς, δοκιμάζεται πάλι από μεγάλη γεωπολιτική αστάθεια» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στην ακρίβεια αφού είπε ότι η οικονομία πάει καλά σημείωσε «οι τιμές κάποια στιγμή θα αποκλιμακωθούν, όμως οι μόνιμες αυξήσεις των εισοδημάτων ήρθαν για να μείνουν, αυξήσεις μισθών, αυξήσεις μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους, συσσωρευμένες μειώσεις φόρων οι οποίες βελτιώνουν το διαθέσιμο εισόδημα».
«Στήριξη των πιο αδυνάμων, αυτών που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Και ένα συσσωρευμένο όφελος από μέτρα όπως το «Market Pass», που ξεπερνάει τα 600 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία στήριξαν το εισόδημα σε δύσκολες στιγμές. Δεύτερη παρέμβαση, πολύ σημαντική: λειτουργία της αγοράς. Έχουμε βάλει πολύ μεγάλα πρόστιμα και θα εξακολουθώ να το κάνω. Και το μήνυμα το οποίο θέλω να στείλω και από την…» είπε.
Επίσης έστειλε αυστηρό μήνυμα στις μεγάλες πολυεθνικές για τις υψηλές τιμές των προϊόντων λέγοντας «αν νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι καμία μπανανία στην οποία μπορούν να πουλάνε τα ίδια προϊόντα σε πολύ ακριβότερες τιμές, χωρίς να μας δικαιολογούν την αύξηση του κόστους, είναι βαθιά νυχτωμένοι».
«Aν χρειαστεί να τα βάλουμε και με πολυεθνικούς κολοσσούς θα το κάνουμε, γιατί αυτοί ουσιαστικά πουλάνε τα ίδια προϊόντα σε άλλες αγορές. Κάντε λίγο υπομονή και θα δείτε τι είναι ακριβώς αυτό το οποίο εννοώ» πρόσθεσε.
Σχετικά με το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε «Η επιτυχία της πρώτης κάλπης δεν ακυρώνεται από τα αποτελέσματα της δεύτερης. Διότι εκεί έγινε η πραγματική καταμέτρηση των δυνάμεων. Και νομίζω ότι, όπως και αν μετρήσει κανείς τις ψήφους, η Νέα Δημοκρατία βγήκε ενισχυμένη από την πρώτη κάλπη».
«Τώρα, στη δεύτερη κάλπη προφανώς και τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά για τη Νέα Δημοκρατία. Η τελική εικόνα, όμως, παραμένει μια εικόνα όπου 12 στους 13 περιφερειάρχες προέρχονται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας και η αντιπολίτευση κατάφερε, σε πολύ ειδικές συνθήκες, να κερδίσει μόνο μία περιφέρεια» συμπλήρωσε.
Διαβάστε το απόσπασμα της συνέντευξης για μεταναστευτικό και Κώστα Μουτζούρη: 
Νίκος Χατζηνικολάου: Κάνατε αναφορά έμμεση στο μεταναστευτικό, μιλώντας για τη φύλαξη των συνόρων μας. Θέλω να ρωτήσω, κ. Πρόεδρε, πόσο ανησυχείτε για τις νέες μεταναστευτικές ροές που θα προκύψουν από αυτό τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή και πόσο έτοιμοι είμαστε, πώς ετοιμαζόμαστε για το ενδεχόμενο τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες να υπάρξει όξυνση του μεταναστευτικού προβλήματος.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Να αποσαφηνίσω κάτι: οι Παλαιστίνιοι οι οποίοι κατοικούν στη Γάζα δεν θέλουν να φύγουν από τη Γάζα και θα φύγουν μόνο εάν αναγκαστούν να το κάνουν υπό ασφυκτικές συνθήκες. Θα ήταν λάθος να ασπαστούμε την ιδέα ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να φύγουν, γι’ ακόμα μία φορά, από αυτό το οποίο θεωρούν τόπο τους, με τα χιλιάδες προβλήματα τα οποία έχει η Γάζα, να μετεγκατασταθούν, ενδεχομένως, στην Αίγυπτο ή από την Αίγυπτο μετά να μετακινηθούν κάπου αλλού. Αυτό δεν θα ήταν ούτε προς το συμφέρον των ιδίων και σίγουρα δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Ευρώπης.
Απαντώ ευθέως, λοιπόν, ναι, είχαμε μία αύξηση των μεταναστευτικών ροών πριν ξεσπάσει αυτή η νέα κρίση στην Μέση Ανατολή, όχι μία αύξηση την οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Θέλω να θυμίσω ότι η χώρα έχει πια τις υποδομές να μπορεί γρήγορα να καταγράφει αυτούς οι οποίοι τελικά μπορούν και φτάνουν στα ελληνικά νησιά και να προχωρά γρήγορα στη χορήγηση ασύλου σε όσους το δικαιούνται.
Όμως, η πολιτική μας, μια πολιτική της φύλαξης των συνόρων με αυστηρότητα και δικαιοσύνη, όχι απλά θα συνεχιστεί, αλλά θα ενταθεί. Γιατί; Διότι αυτή τη στιγμή έχουμε κατακτήσει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο να έχει γίνει ευρωπαϊκή θέση ότι δεν θα καθορίζουν οι άθλιοι διακινητές, το ποιος θα μπαίνει στην Ευρώπη. Αυτό θα το αποφασίζουμε εμείς ως κυρίαρχα κράτη, σε δεύτερο επίπεδο ως Ευρωπαϊκή Ένωση, με γνώμονα τι τελικά είναι προς το συμφέρον των δικών μας χωρών.
Αν εμείς χρειαζόμαστε οικονομικούς μετανάστες, παραδείγματος χάρη για να μαζέψουν τις ελιές μας, αυτό θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διμερών συμφωνιών με κράτη τα οποία εμείς θα επιλέξουμε να κάνουμε αυτές τις συμφωνίες και αυτοί οι άνθρωποι να έρθουν νόμιμα, με ασφάλεια, να εργάζονται με νομιμότητα και να μπορούν στη συνέχεια να επιστρέφουν στις χώρες τους.
Νίκος Χατζηνικολάου: ‘Ακουσα τον κ. Μουτζούρη, τον επανεκλεγέντα Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, να λέει ότι από 1.500 μετανάστες που είχε στην περιοχή του, τώρα έχει 6.500, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Υπάρχει τέτοια «έκρηξη»;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι. Ούτε τα νούμερα αυτά είναι ακριβή. Αλλά ίσως θα πρέπει να σας θυμίσει ο κ. Μουτζούρης ότι όταν ήρθαμε εμείς στα πράγματα υπήρχαν 30.000 στη Λέσβο και μειώθηκαν στους αριθμούς για τους οποίους συζητούμε σήμερα, που είναι κάπου μεταξύ 1.000 και 3.000-4.000. Δεν είναι αριθμοί που ένα νησί σαν την Λέσβο, το οποίο αποκτά και καινούριες δομές, δεν μπορεί να διαχειριστεί.
Νίκος Χατζηνικολάου: ‘Ακουσα επίσης για κάποιες «ανταρσίες» σε δομές από ομάδες Παλαιστινίων μεταναστών. Είναι κάτι που σας ανησυχεί;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαστε σε εγρήγορση, οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας, η Ελληνική Αστυνομία, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, κάνουμε το καλύτερο για να μπορούμε να ελέγχουμε και να αποτρέπουμε περιπτώσεις που ενδεχομένως να μας δημιουργήσουν κάποια προβλήματα. Αλλά δεν έχω κάποια ένδειξη, δεν μπορώ να σας πω κάτι παραπάνω για το θέμα αυτό.

Latest..

Με πολύ κόσμο η εκδήλωση με τους λουκουμάδες στην πλ. Ελευθερίας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μουσουλμάνων Η Αδελφότης

ΚΩΣ: Με πολύ κόσμο οι Κώοι Μουσουλμάνοι γιόρτασαν  στην Πλ. Ελευθερίας, την πιο “γλυκιά” γιορτή των Μουσουλμάνων, το «Σεκέρ Μπαϊράμι», με πρωτοβουλία του Μορφωτικού  … [Read More...]

Για δημοσίευση η Προκήρυξη ΑΣΕΠ πλήρωσης 817 θέσεων μόνιμου προσωπικού σε φορείς του Υπουργείου Υγείας. – 4 θέσεις για Νοσοκομείο Καλύμνου

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Για να μπορούν να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εξυπηρέτηση, χρησιμοποιούμε αλφαριθμητικά αρχεία αναγνώρισης, τα λεγόμενα cookies. Τα cookies χωρίζονται σε μόνιμα … [Read More...]