Το έθιμο με τα παραδοσιακά κόλλυβα παραμονή Ψυχοσάββατου της Πεντηκοστής στην Κάλυμνο.(video)

ΚΑΛΥΜΝΟΣ:

<!–
Error: wp_booster error:
td_api_base::get_key : a component with the ID: single_template_9 Key: show_featured_image_on_all_pages is not set.
/home/kalymnos/public_html/wp-content/plugins/td-composer/legacy/common/wp_booster/td_api.php (rara-error)
–>
Το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής, λέγεται – «Σάββατο των Ψυχών» ή Ψυχοσάββατο. Είναι το δεύτερο από τα δύο Ψυχοσάββατα του έτους (το πρώτο επιτελείται το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Απόκρεω).
Τα Ψυχοσάββατα είναι αφιερωμένα στους κεκοιμημένους.
Ο λόγος που το καθιέρωσε η Εκκλησία μας, παρ’ ότι κάθε Σάββατο είναι αφιερωμένο στους κεκοιμημένους, είναι ο εξής:
Επειδή πολλοί κατά καιρούς απέθαναν μικροί ή στην ξενιτιά ή στη θάλασσα ή στα όρη και τους κρημνούς ή και μερικοί, λόγω πτώχειας, δεν αξιώθηκαν των διατεταγμένων μνημοσυνών, «οι θείοι Πατέρες φιλανθρώπως κινούμενοι θέσπισαν το μνημόσυνο αυτό υπέρ πάντων των άπ’ αιώνος εύσεβώς τελευτησάντων Χριστιανών».
Στην Κάλυμνο τηρούν το έθιμο με τα παραδοσιακά κόλλυβα και σήμερα Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024, παραμονή του Ψυχοσάββατου της Πεντηκοστής,όπως κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, δεκάδες ήταν τα πιάτα με τα κόλλυβα που οι Καλυμνιές πήγαν στις εκκλησίες του νησιού για να τιμήσουν και να  μνημονεύσουν τους νεκρούς τους.
Το ψυχοσάββατο της Πεντηκοστής είναι η ημέρα, που σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία, οι ψυχές επιστρέφουν στον Κάτω Κόσμο, αφού κατά τη διάρκεια της πασχαλινής περιόδου κυκλοφορούσαν ελεύθερα πάνω στη γη.
Ο φακός του kalymnos-news.gr  κατέγραψε την τήρηση του εθίμου στην Παναγία Κεχαριτωμένη στη Χώρα, όπου δεκάδες ήταν τα πιάτα με τα παραδοσιακά κόλλυβα.
 Δείτε φωτογραφίες και video που ετοίμασε ο Μάμας Χαραμαντάς.
Το έθιμο με τα παραδοσιακά κόλλυβα παραμονή Ψυχοσάββατου της Πεντηκοστής στην Κάλυμνο.
Watch this video on YouTube

Latest..

2ο GEO NISYROS SUMMER FESTIVAL

ΚΩΣ: 2ο GEO NISYROS SUMMER FESTIVAL Η Νίσυρος, από τα μεγάλα ηφαιστειακά κέντρα της Ελλάδας, περιλαμβάνεται στα ενεργά ηφαίστεια της χώρας … [Read More...]