Το Μουσείο Ιστορίας και Φυσικής του 1ου Γυμνασίου (VIDEO- “Περίμετρος”)

ΧΙΟΣ :

Το Μουσείο Ιστορίας και Φυσικής Χίου στεγάζεται στο κτίριο του 1ου Γυμνασίου Χίου, σε σημείο όπου βρισκόταν η περίφημη «Σχολή της Χίου». Η αίθουσα του Μουσείου Ιστορίας είναι το πρώτο αρχαιολογικό μουσείο που ιδρύθηκε στη Χίο, φιλοξενώντας και τη συλλογή Αργέντη.
Γύρω στο 1950 ο φιλόλογος Γιάννης Κουνέλης είπε στους μαθητές να φέρουν εκεί ό,τι αρχαίο έχουν στο σπίτι τους και δεν το χρειάζονται. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν, δημιουργήθηκε η αίθουσα ιστορίας και ακολούθησε το Λαογραφικό τμήμα στο δεύτερο δωμάτιο. Το τρίτο τμήμα, η αίθουσα Φυσικής, δημιουργήθηκε αργότερα. Κάποια αντικείμενα αγοράστηκαν από Χιώτες και δωρίσθηκαν στο μουσείο, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Νίκος Μίτσης, αντιπρόεδρος συλλόγου ‘’Φίλοι της Αίθουσας Ιστορίας και Εκπαίδευσης 1ου Γυμνασίου Χίου’’.

Η προσπάθεια της δημιουργίας του Mουσείου Ιστορίας συνεχίστηκε από τον καθηγητή Βλάση Συρίγο, με αποτέλεσμα η πτέρυγα να αριθμεί σήμερα περισσότερους από 5.000 τόμους βιβλίων.
Στα πιο ενδιαφέροντα εκθέματα είναι χώμα από τη Μαύρη Ράχη Ψαρών, η συλλογή νομισμάτων από την αρχαιότητα έως την Τουρκοκρατία, η συλλογή βιβλίων του Νίκου Κιουράνη- με αξιόλογα χειροποίητα εξώφυλλα, ακόμη και κεντητά, βοτσαλωτά, μεταλλικά.
Ένα δίπλωμα με υπογραφή του Βενιζέλου και θραύσματα οβίδων και σφαίρες από τις μάχες απελευθέρωσης του Αίπους το 1912. Στα νεότερα εκθέματα ξεχωρίζουν ο οπλισμός και προσωπικά αντικείμενα του Παναγιώτη Καρασούλη και η αναφορά σε όλους τους μαθητές του σχολείου που έδωσαν τη ζωή τους σε πολέμους για την Ελλάδα.

Το Μουσείο Ιστορίας και Φυσικής Χίου καταλαμβάνει τέσσερις αίθουσες του κτιρίου, στις οποίες μεταξύ άλλων μπορείτε να δείτε:
Διάφορα πυροβόλα όπλα (πιστόλια, τυφέκια κλπ) και ξίφη
Χαλκογραφίες, λιθογραφίες και ενδιαφέροντα χειρόγραφα
Αρχαία νομίσματα και πήλινα αντικείμενα
Εκκλησιαστικές εικόνες
Παραδοσιακές ενδυμασίες της Χίου
Επιστημονικά όργανα, από τις αρχές του 19ου αιώνα.
Ξεχωριστή θέση κατέχουν τα όργανα φυσικής και χημείας.
Μάλιστα στην εκπομπή ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ, 28/5/24, παρουσιάστηκαν πειράματα από τον συνταξιούχο εκπαιδευτικό Παράσχο Καλλίτση.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ertnews.gr

Latest..

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΚΙΑΣΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΠΛΩΤΑΡΙΑ

ΧΙΟΣ : Σε ένα ακόμη ζήτημα καθημερινότητας η Δημοτική Αρχή Μαλαφή πήρε κάτω από τη βάση, καθώς η απουσία προγραμματισμού ήταν εμφανής. Συγκεκριμένα τα σκίαστρα στην Απλωταρία που … [Read More...]