TO ΥΠΕΡΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ – EΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΜARKET PASS 2

ΧΙΟΣ : Νέα μέτρα στήριξης αναμένεται να εξαγγείλει η κυβέρνηση με «όπλο» το υπερπλεόνασμα που φαίνεται να καταγράφει η ελληνική οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο από Σεπτέμβριο αναμένεται να γίνουν οι αιτήσεις για το νέο market pass, ενώ η πορεία των τουριστικών εσόδων (μπορεί να ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ) θα κρίνει και την υιοθέτηση περισσότερων μέτρων στήριξης της κοινωνίας.
H εκτέλεση του προϋπολογισμού δείχνει το δρόμο, με το το πρωτογενές πλεόνασμα στο επτάμηνο του έτους να διαμορφώνεται σε 3,555 δισ. ευρώ, έναντι 1,830 δισ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός και 1,161 δισ. ευρώ που ήταν την ίδια περίοδο το 2022.
Το πρωτογενές αποτέλεσμα (εξαιρούνται οι δαπάνες για τα τοκοχρεολύσια) θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο, καθώς δεν εισπράχθηκαν εντός χρονοδιαγράμματος, περίπου 1,5 δισ. ευρώ από την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και 1,718 δισ. ευρώ από τη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα φορολογικά έσοδα για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού συνεχίζουν να κινούνται σε τροχιά υπέρβασης, καταγράφοντας ποσοστιαία αύξηση 7,5%, στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Ιουλίου 2023, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1.438 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 2.320 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2023 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023 και ελλείμματος 4.585 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Τα μέτρα που εξετάζονται
Δύο είναι τα μέτρα που βρίσκονται στο «τραπέζι» της κυβέρνησης. Πρώτον, το επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους και η επέκταση του Market Pass έως τέλος του έτους, καθώς η ακρίβεια στα τρόφιμα συνεχίζεται. Την ίδια στιγμή σε αλλαγές στα προγράμματα Market pass, Youth Pass και «Σπίτι μου» προχωράει η κυβέρνηση προκειμένου να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τους δικαιούχους και τα νοικοκυριά τόσο στο επίπεδο της ακρίβειας, όσο και στην απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας.
Αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, στις 31 Αυγούστου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το νέο Market Pass. Και αυτό γιατί η χορήγηση της ενίσχυσης λαμβάνει υπόψη το εισόδημα που είχε δηλωθεί το 2022.
To νέο Market Pass θα έχει διάρκεια τρεις μήνες, επομένως θα καλύψει τους μήνες  Αύγουστο – Οκτώβριο. Το ποσό που θα πιστωθεί στους δικαιούχους θα μπορεί να καταναλωθεί μέχρι και τις 31/12/2023

Δικαιούχοι:

 • Αιτήσεις μόνο οι νέοι δικαιούχοι
 • Αιτήσεις όσοι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις
 • Νέοι δικαιούχοι με βάση τα εισοδήματα του 2022
 • Ύψος ενίσχυσης 22 έως 100 ευρώ
 • 80% σε περίπτωση που θα πιστωθούν σε λογαριασμό
 • πληρωμή τον Σεπτέμβριο του 2023

Εισοδηματικά κριτήρια

 • 16.000 ευρώ για τον άγαμο,
 • 24.000 ευρώ για τους έγγαμους, συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο.

Περιουσιακά κριτήρια

 • έως 250.000 ευρώ για τον άγαμο
 • 400.000 ευρώ για τον έγγαμο

Παραδείγματα:

 • Νοικοκυριό με δύο μέλη θα λάβει στο τρίμηνο μέσω της άυλης ψηφιακής κάρτας 96 ευρώ και μέσω τραπέζης 76,8 ευρώ
 • Για τριμελές νοικοκυριό η ενίσχυση ανέρχεται στα 126 ευρώ με άυλη ψηφιακή κάρτα και στα 100,8 ευρώ μέσω τραπέζης
 • Για τετραμελές νοικοκυριό η ενίσχυση με άυλη ψηφιακή κάρτα ανέρχεται στα 156 ευρώ και στα 124,8 μέσω τραπέζης.
 • Για πενταμελές νοικοκυριό η ενίσχυση με άυλη ψηφιακή κάρτα ανέρχεται στα 186 ευρώ και στα 148,8 μέσω ταπέζης

 
Youth Pass: Ποιοι δικαιούνται τα 150 ευρώ –  Πότε θα καταβληθεί
Τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου τοποθετείται χρονικά η καταβολή της ενίσχυσης των 150 ευρώ σε περίπου 200.000 νέους που έχουν συμπληρώσει το 18ο ή το 19ο έτος της ηλικίας τους έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2022 και υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν κωδικούς TAXISNET, καθώς οι αιτήσεις γίνονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο. Το Youth Pass, εκτός από όσους έχουν κλείσει τα 18 έτη θα το λάβουν αναδρομικά και όσοι έχουν κλείσει τα 19 έτη, ενώ το κουπόνι μπορούν να το ξοδέψουν σε ταξίδια αλλά και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως σινεμά, θεατρικές παραστάσεις και άλλα.
 
Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Τις επόμενες ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα για τις νέες αιτήσεις
Η πλατφόρμα «Σπίτι μου» για νέες αιτήσεις αναμένεται να ανοίξει εκ νέου στις επόμενες ημέρες, αναφέρει η ΕΡΤ. Το εν λόγω πρόγραμμα, όπως υπενθυμίζεται, επιδοτεί στεγαστικά δάνεια ύψους έως 150.000 ευρώ σε νέους από 25 έως 39 ετών, για την αγορά ακινήτων παλαιότητας από 15 ετών και άνω.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται απευθείας στις τράπεζες και εφόσον εγκριθούν, το 75% του δανείου χορηγείται άτοκα, καθώς επιδοτείται από την ΔΥΠΑ και το υπόλοιπο 25% χρηματοδοτείται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Αλλαγές στην 2η φάση του προγράμματος
Η πρώτη αλλαγή αφορά στο ελάχιστο εισόδημα. Στον προηγούμενο κύκλο το ελάχιστο εισόδημα που πρέπει να είχε δηλώσει στην εφορία ο υποψήφιος ανερχόταν στα 10.000 ευρώ. Το ποσό δεν αλλάζει. Ωστόσο, σε αυτό περιλαμβάνεται πλέον και το τεκμαρτό εισόδημα. Δηλαδή μπορεί κάποιος να έχει πραγματικό ετήσιο εισόδημα 7.000 ευρώ και με τα τεκμήρια να ξεπερνάει τα 10.000 ευρώ και μπορεί να ενταχθεί κανονικά στο πρόγραμμα.

Στην παλαιότητα του ακινήτου, λαμβάνεται υπόψη το διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την έκδοση της οικοδομικής άδειας και όχι από την αποπεράτωση του, όπως ίσχυε στην πρώτη φάση του στεγαστικού προγράμματος και άφηνε πολλούς δικαιούχους απέξω.
Πέραν του κατώτατου εισοδήματος, υπάρχει και το ανώτατο ποσό που δεν πρέπει να ξεπερνούν οι δικαιούχοι ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση, δηλαδή αν είναι άγαμοι, έγγαμοι, με ή χωρίς παιδιά.
Πώς διαμορφώνεται το ανώτατο ετήσιο εισόδημα

 • Για τους άγαμους το εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 16.000 ευρώ
 • Των έγγαμων χωρίς παιδιά το εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 24.000 ευρώ
 • Για τις οικογένειες με παιδιά το όριο εισοδήματος προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
 • Για τις μονογονεϊκές οικογένειες το ετήσιο εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 27.000 ευρώ συν 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί πέραν του πρώτου.
 • Η αξία του ακινήτου, όπως απεικονίζεται στο συμβόλαιο δεν πρέπει να ξεπερνά τα 200.000 ευρώ και το εμβαδόν της κατοικίας τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Πηγή: liberal.gr

Latest..

Μάστιγα οι ψευδείς κατηγορίες για πρώην ζευγάρια. Υπόθεση με πάνω από 100 μηνύσεις στο Βόλο και πάνω από 50 μηνύσεις στην Λήμνο.

ΛΗΜΝΟΣ: Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και … [Read More...]