&.Tρικυμία&. στις ΑΕΝ Μηχανικών από τα δικαιολογητικά για το επίδομα των σπουδαστών

ΧΙΟΣ : Εβδομάδα «παθών» πέρασε η Ναυτική Οικογένεια, εξαιτίας της απόφασης του αρμόδιου Υπουργείου να συμπιέσει  σε μόλις σε 7 ημερολογιακές μέρες, μεσούντος και του σαββατοκύριακου, την πολυδαίδαλη διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών για το επίδομα που εξήγγειλε η κυβέρνηση ότι δικαιούνται οι σπουδαστές των ΑΕΝ Μηχανικών της χώρας!Ο απίστευτος «κυματισμός» που προκάλεσε η απόφαση του Υπουργείου που προφανώς ελήφθη, από …στεριανούς, συμπαρέσυρε τους ίδιους τους σπουδαστές, αρκετοί εκ των οποίων ήταν εν πλώ,  τις οικογένειές τους αλλά και τους υπηρετούντες υπαλλήλους στις σχολές που κλήθηκαν να ερμηνεύσουν και να εφαρμόσουν μια εγκύκλιο που εκδόθηκε στις 7 Νοεμβρίου και έφτασε στις ΑΕΝ το μεσημέρι της επόμενης μέρας.
 Στο χώρο της ΑΕΝ Μηχανικών Χίου, αμέσως μόλις παρελήφθη η εγκύκλιος έγινε κάθε δυνατή προσπάθεια να ενημερωθούν και να βοηθηθούν όλοι οι δικαιούχοι σπουδαστές και οι οικογένειες τους. Ωστόσο η εγκύκλιος, όπως διαπίστωσαν οι σπουδαστές που είχαν την τύχη να είναι στη στεριά, οι οικογένειες τους, πολύ δε περισσότερο όσοι ταξίδευαν, είχε πολλές ασάφειες και ανακρίβειες. 
Σε κατάσταση « πανικού» ανέβαιναν για μέρες τις σκάλες της Σχολής Μηχανικών Χίου ειδικά οι γονείς των σπουδαστών που βρίσκονται διάσπαρτοι σε ωκεανούς και λιμάνια του πλανήτη.
Παρά το γεγονός ότι το λιγοστό για ένα τέτοιο « κύμα» προσωπικό της Σχολής Μηχανικών Χίου, οι υπεύθυνοι συνολικά,  ξεπέρασαν κατά πολύ το ωράριο εργασίας τους και όλες αυτές τις μέρες βρίσκονταν στις θέσεις τους ατελείωτες ώρες,  ο «γρίφος» που έβαλε το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ήταν δυσεπίλυτος…  Κανένας εργαζόμενος στις ΑΕΝ δεν μπορούσε να απαντήσει στα αγωνιώδη ερωτήματα των δικαιούχων σπουδαστών και των οικογενειών τους. Πως μπορούσαν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να συγκεντρώσουν τόσα δικαιολογητικά και γιατί αυτό έπρεπε να γίνει με αυτό το τρόπο, με μια εγκύκλιο, που «μπάζει»  ενώ το χρόνος που λήγει το πρόγραμμα ΕΣΠΑ μέσω του οποίου χρηματοδοτείται η χορήγηση του επιδόματος λήγει τον Απρίλιο του 2024!!!
Πως είναι δυνατόν να αγνοεί το ίδιο το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ότι αυτή την περίοδο πάνω από 150 σπουδαστές μόνο από την ΑΕΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΙΟΥ, βρίσκονται σε εκπαιδευτικό ταξίδι; Όταν έθεταν τις ημερομηνίες «λαιμητόμο» δεν γνώριζαν οι υπεύθυνοι του Υπουργείου ότι οι ναυτολογημένοι ήδη σπουδαστές δεν θα μπορούσαν  πως θα μπορούσαν να στείλουν, για παράδειγμα,  ένα από τα βασικά απαιτούμενα δικαιολογητικά, που ήταν το γνήσιο της υπογραφής τους;
Σημειωτέων  ότι οι ναυτολογημένοι δόκιμοι μηχανικοί  σε πλοία υπό ξένη ελληνική σημαία, και είναι αρκετοί, χάνουν το επίδομα των 3.400 ευρώ, γιατί δεν μπορεί ο πλοίαρχος να βεβαιώσει το γνήσιο της υπογραφής.
Αγώνας δρόμου έγινε ανάμεσα σε λογιστές, δικηγόρους, υπηρεσίες, όχι μόνο στην στεριά αλλά και μέσα στους ωκεανούς και τα πέλαγα, καθώς οι αξιωματικοί έπρεπε να «τρέξουν» για να ετοιμάσουν ενώ είναι τόσο μακρυά, εμπρόθεσμα τα δικαιολογητικά που χρειάζονταν για τους ναυτολογημένους δόκιμους μηχανικούς.
Με επιπλέον εμπόδια,  την διαφορά της ώρας, το ανεπαρκές ή κακό internet, που  καθιστούσαν  δυσχερή την επικοινωνία για τις αναγκαίες διευκρινήσεις και την συμπλήρωση των αναγκαίων δικαιολογητικών.
Εργαζόμενοι, δόκιμοι και οι οικογένειές για μία εβδομάδα, έπεσαν σε μεγάλη «φουρτούνα». Ιστορίες « νεοελληνικής τρέλας» βίωσαν κυρίως οι μητέρες των δοκίμων που κλήθηκαν να διεκπεραιώσουν, εν τη απουσία των παιδιών τους, όλο αυτό τον όγκο των δικαιολογητικών, κυρίως όμως, να υπερβούν τις ασάφειες της εγκυκλίου.
Μόνο δύο από αυτές που συναντήσαμε στο χώρο, περιέγραψαν την απόγνωση στην οποία βρέθηκε η οικογένεια τους και τα παιδιά τους που είναι εν πλώ.
Η μία μητέρα είχε το παιδί της σε πλοίο που πλησίαζε σε λιμάνι του Βελγίου. Από την περασμένη Παρασκευή, περπάτησε χιλιόμετρα από λογιστικά γραφεία, υπηρεσίες και μετά από πολλές επισκέψεις στην ΑΕΝ Μηχανικών και διευκρινήσεις που τις δόθηκαν από τις δύο εργαζόμενες που είχαν επωμισθεί αυτό το ρόλο, ενώ η επικοινωνία με το γιό της ήταν εξαιρετικά δυσχερής λόγω του internet, έτσι έπρεπε να στέλνει τεράστια μηνύματα στον δόκιμο μηχανικό με οδηγίες για την συμπλήρωση των δικαιολογητικών από τους αξιωματικούς του πλοίου και την εμπρόθεσμη αποστολή τους στην ΑΕΝ Μηχανικών Χίου…
Μια άλλη μητέρα είχε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, καθώς το παιδί της, δικαιούχος επίσης του επιδόματος, βρίσκονταν σε λιμάνι της Αμερικής!
Η διαφορά της ώρας, η δυσχέρεια της επικοινωνίας πάλι λογω του internet μετέτρεψε την συμπλήρωση και υποβολή των δικαιολογητικών, σε θρίλερ.  Με έκδηλη την αγωνία στο πρόσωπό τους περίμεναν από το  πρόθυμο προσωπικό της Σχολής που είχε επιφορτιστεί με αυτό το εξαιρετικά απαιτητικό και υπεύθυνο έργο, να τους πει ότι ο φάκελος του παιδιού τους είχε, επιτέλους  είχε ολοκληρωθεί και δεν εκκρεμούσε κανένα άλλο δικαιολογητικό, λίγες ώρες μόλις πριν την εκπνοή της ασφυκτικής προθεσμίας που είχε τεθεί από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.
Και αν οι χιώτες γονείς σπουδαστών της ΑΕΝ έφτασαν σχεδόν στα… όρια λιποθυμίας για να προλάβουν μια ασαφή και ανεπαρκώς επεξεργασμένη εγκύκλιο,  τι μπορεί να έπαθαν οι γονείς σπουδαστών από άλλες περιοχές της Ελλάδας που φοιτούν στο νησί μας που έπρεπε να στείλουν τα έγγραφα εμπρόθεσμα;
Χαρακτηριστικό της προχειρότητας με την οποία διαμορφώθηκε η εν λόγω εγκύκλιος  του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, που έφερε «θαλασσοταραχή» στην Ναυτική Οικογένεια, ήταν ότι για παράδειγμα δεν αποδέχονταν την βασική αρχή που διέπει το οικογενειακό δίκαιο ότι ενήλικα παιδιά διαζευγμένων οικογενειών δεν χρειάζεται να έχουν « πιστοποιητικό επιμέλειας» αφού ως σπουδαστές ήδη έχουν υπερβεί το 18ο έτος της ηλικίας τους.  Ενώ το με ποιον γονέα συγκατοικούν φαίνεται από την φορολογική δήλωση και την διεύθυνση. Το κορυφαίο ευτράπελο, ότι έπρεπε ακόμη και ανήλικα μέλη της οικογένειας των δικαιούχων να αποδείξουν ότι δεν έχουν … εισόδημα, ώστε να μην υπερβαίνει το συνολικό ετήσιο οικογενειακό δηλαδή το ποσό των 30.000!
Μαζί με τα αναπάντητα γιατί τόση πίεση, τόση προχειρότητα, τόση έλλειψη γνώσης του που βρίσκονται οι δόκιμοι σπουδαστές από το ίδιο το Υπουργείο που είναι ενήμερο για τα εκπαιδευτικά τους ταξίδια, για ένα σημαντικό επίδομα, το βασικό αίτημα είναι η παράταση της αποψινής καταληκτικής ώρας και ημερομηνίας για την υποβολή των δικαιολογητικών!
Που δυστυχώς το άκουσαν μόνο οι εργαζόμενοι που έγιναν, σε μερικές περιπτώσεις, ο «σάκος του μπόξ» της απόγνωσης και της πίεσης που δέχθηκε η Ναυτική Οικογένεια…
Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και όσοι συνυπέγραφαν την εγκύκλιο που τους «έπνιξε» κυριολεκτικά, κάθονταν ατάραχοι στα γραφεία τους…

Latest..

7o ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ ΧΙΟΥ

ΧΙΟΣ : Στην 7η θέση των κορυφαίων φρούτων ανά τον κόσμο βρίσκεται το Μανταρίνι Χίου σύμφωνα με διαγωνισμό του Τasteatlas. Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Ροδάκινο Νάουσας. Αναλυτικά … [Read More...]