«Βενετία: εκεί που γεννήθηκε ο καπιταλισμός»: Συζήτηση με τον Γιάννη Μηλιό στο Αντίβαρο, Σάββατο 27/1

ΧΙΟΣ :

Ο Γιάννης Μηλιός, καθηγητή πολιτικής οικονομίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, καλεσμένος του «Αντίβαρου» το Σάββατο 27/1/2024 στις 7.00 μ.μ. σε μια συζήτηση με αφορμή το βιβλίο του για τις απαρχές της γέννησης του καπιταλισμού:
«Βενετία: Μια συνάντηση που τελείωσε απρόβλεπτα – Πραγματεία για τον καπιταλισμό και τη διαδικασία γέννησής του».
Η διάλεξη του Γιάννη Μηλιού θα περιγράψει αρχικά τα κύρια ιστορικά γεγονότα μέσα από τα οποία η Βενετία μετατράπηκε από πρώην βυζαντινή επαρχία σε ανεξάρτητο κράτος, από σύμμαχο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στον κατακτητή της Κωνσταντινούπολης, και από επαρχιακή εμπορική πόλη στον ποταμό Πάδο και κατόπιν στην Αδριατική σε μεγάλη αποικιακή δύναμη στο Αιγαίο και ολόκληρη τη Μεσόγειο.
Παρά το γεγονός ότι όλη η διαδικασία συνδέθηκε με μια αλληλουχία τυχαίων περιστάσεων, αυτή η εξαιρετική ανοδική πορεία αναζητείται στον κοινωνικό χαρακτήρα και την εσωτερική δομή και συνεκτικότητα της βενετικής κοινωνίας και στην εξ αυτών απορρέουσα ισχύ του βενετικού κράτους.
Έτσι η διάλεξη εικονογραφεί στη συνέχεια τις ιστορικές μορφές εγχρήματης «επιχειρηματικής» προκαπιταλιστικής παραγωγής και πίστης, που κυριαρχούσαν στη Βενετία και ευρύτερα στις πόλεις-κράτη της ιταλικής χερσονήσου, στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο και εξετάζει τις συνθήκες υπό τις οποίες οι μορφές αυτές μετασχηματίστηκαν στη Βενετία σε καπιταλιστικές οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις.

Το «Αντίβαρο» ξεκίνησε τη λειτουργία του στην οδό Καλοπλύτου 44 στην πόλη της Χίου τον Απρίλιο του 2018 ως ένας αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος.

Προηγούμενο άρθροΠρώτη συνάντηση αιρετών- ποια θέματα έθεσαν οι “4” (video)

Latest..

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΜΕ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΩΝ

ΧΙΟΣ : Σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με κυρίαρχο στόχο την ασφάλεια περιπατητών, προσκυνητών και πλήθους κόσμου που φέτος θα επισκεφτούν το Ιερό Προσκύνημα … [Read More...]

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΛΙΑΜΕΝΑΚΗΣ ΑΣΚΕΙ ΣΦΟΔΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΜΑΛΑΦΗ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

ΧΙΟΣ : Ο Γιώργος Κλιαμενάκης, γνωστός για την έντονη πολιτική του δράση και την αγωνιστική του στάση, προχώρησε σε μια ακόμα σφοδρή κριτική κατά της Δημοτικής Αρχής Μαλαφή, … [Read More...]