ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Ιστορικό Μυθιστόρημα Ειρήνης Νικολάκη – Καλαμάρη «Η καρδιά του κόσμου»

ΧΙΟΣ : Μια νέα λαμπρή έκδοση της καταξιωμένης Χίας συγγραφέως και ποιήτριας, Ειρήνης Νικολάκη – Καλαμάρη, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Κέδρος», στις ημέρες μας, και όπως πάντοτε, για όλα τα πονήματά της εντυπωσίασε τους φιλομαθείς αναγνώστες, χαρίζοντας τους μια ευφρόσυνη απόδραση από την καθημερινότητα, διευρύνοντας συγχρόνως τον γνωστικό και ιστορικό τους ορίζοντα. Με τριακόσιες εβδομήντα περίπου σελίδες και καλλιτεχνικό εξώφυλλο που απεικονίζει το λιμάνι της Χίου κατά την μεσαιωνική περίοδο αλλά και οικόσημο των Ιουστινιάνι στο οπισθόφυλλο, μαζί με μια σύντομη περιγραφή του περιεχομένου του βιβλίου, που αποτελεί ελκυστικό ερέθισμα για τους φιλαναγνώστες και την άκρη του ιστορικού πονήματος, που θα οδηγήσει στα άδυτα του περιεχομένου του βιβλίου, με βάση χειρόγραφο που ανακαλύπτει το 1609 ο Ιταλός ζωγράφος Φραντζέσκο Αλμπάνι επισκεπτόμενος το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Σικελιάς στο τουρκοκρατούμενο μυροβόλο νησί της Χίου. Μέσα σε δεκαπέντε περίπου κεφάλαια η ταλαντούχος συγγραφέας και ποιήτρια κατορθώνει να εκδιπλώσει άγνωστες πτυχές συναισθηματικών δεσμών που συμπλέκονται με την ιστορία αλλά και μυθικά γεγονότα που συλλαμβάνει, αφού μέχρι τώρα έχει συγγράψει δέκα βιβλία και δύο ποιητικές συλλογές.Πραγματικά διαβάζοντας τις σελίδες του βιβλίου εντυπωσιάζεσαι από τον πλούτο γνώσεών της και μάλιστα γνώσεων που έχουν σχέση με την παράδοση και τη λαογραφία, κυρίως όμως με την χιακή, γενικότερα με τη βυζαντινή ιστορία σε όλο το φάσμα του μεσαιωνικού ελληνισμού μέχρι της πτώσεως της βασιλίδας των πόλεων, της μιας και μοναδικής Πόλης, της Κωνσταντινούπολης.
Όλα τα ιστορικά γεγονότα που συμπλέκονται με ανθρώπινες συναισθηματικές ιστορίες με τρόπο ρεαλιστικό, μαρτυρούν τον πλούτο των γνώσεων της συγγραφέως η οποία διαθέτει μια αξιοθαύμαστη γνωστική αρματωσιά, την οποία μας παραθέτει φυσικά και ανεπιτήδευτα μέσα από την πλοκή ιστορικών, πραγματικών γεγονότων, διανθισμένη από πολύ ανθρώπινες συναισθηματικές ιστορικές παραθέσεις, να φαίνεται  πέρα για πέρα αληθινή ως ένα απαραχάρακτο πόνημα της ένδοξης αλλά και συνάμα τραγικής βυζαντινής μας ιστορίας, αφού «η Πόλις εάλω…».
Το βιβλίο της ταλαντούχου συγγραφέως και ποιήτριας, Ειρήνης Νικολάκη –  Καλαμάρη, «Η καρδιά του κόσμου» τελειώνει αισιόδοξα με τον Αγώνα της απελευθερώσεως της πατρίδας μας από τον τουρκικό ζυγό, κατά την Εθνεγερσία του 1821, που επιτρέπει στην γράφουσα ως ακροτελεύτια σκέψη, να παραθέσει λόγια του άλλου πνευματικού γίγαντα της γραφίδας, του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου, στο έργο του «Λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη»: «Η πόλις εάλω, η αδούλωτη ψυχή των Ελλήνων  ουκ εάλω. Ουκ εάλω η Πόλις, ουκ εάλω το φως».
Ας ευχηθούμε στην καταξιωμένη συγγραφέα και ποιήτρια Ειρήνη Νικολάκη – Καλαμάρη να είναι και το νέο της βιβλίο «Η καρδιά του κόσμου», καλοτάξιδο και καλό ξεκίνημα για ένα νέο βιβλίο που θα ξεκινήσει ένα νέο ταξίδι με τη γραφίδα της Ιστορίας, της παράδοσης, της ανθρώπινης καρδιάς, παράγοντες που νοηματίζουν την ανθρώπινη ζωή.

Latest..

Μήνυμα Επάρχου Π.Ε. Καλύμνου Μανώλη Μουσελλή προς τους μαθητές που συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις.

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Για να μπορούν να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εξυπηρέτηση, χρησιμοποιούμε αλφαριθμητικά αρχεία αναγνώρισης, τα λεγόμενα cookies. Τα cookies χωρίζονται σε μόνιμα … [Read More...]