Βιβλιοθήκη Κοραή- “Ψηφίδες Μνήμης”: Ομιλία Νίκου Μαυρέλου για τον Πλωτίνο Ροδοκανάκη

ΧΙΟΣ :

Η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Κοραή και ο Σύλλογος «Φίλοι της Βιβλιοθήκης Κοραή» στα πλαίσια της σειράς ομιλιών «Ψηφίδες Μνήμης» φιλοξενούν την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου στις 7.00 μ.μ. στο Κτίριο Β΄ της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Χίου «Κοραής» (1ος όροφος, είσοδος από την οδό Αμάντου) τον καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας, στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Νίκο Μαυρέλο.
Στην παρούσα ανακοίνωση, η οποία έχει τίτλο:
“Πλωτίνος Ροδοκανάκης: Η παρτίδα σκάκι και η κοινωνική επανάσταση”,
θα παρουσιαστεί η ζωή και το έργο του Ελληνομεξικανού συγγραφέα και ακτιβιστή Πλωτίνου Ροδοκανάκη και θα σχολιαστεί το μοναδικό λογοτεχνικό πεζογραφικό του κείμενο “Η παρτίδα σκάκι”, το οποίο αποτελεί την λογοτεχνική αποτύπωση της ριζοσπαστικής ιδεολογίας και του οραματισμού του για έναν κόσμο χωρίς κοινωνικές, φυλετικές ή έμφυλες διακρίσεις.
Βιογραφικό σημείωμα
Ο Νίκος Μαυρέλος, με καταγωγή από την Χίο, είναι καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης από το 2005. Σπούδασε Νεοελληνική Φιλολογία (Πανεπιστήμιο Κρήτης) και υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (2001). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στη λογοτεχνία και κριτική (ύστερος 17ος-αρχές 20ού αι.), υπό το φως της θεωρίας των λογοτεχνικών ειδών, της πρώιμης νεωτερικότητας, της θεωρίας των ιδεών και της Συγκριτικής Γραμματολογίας. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συγκριτικής Γραμματολογίας και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών και διευθυντής του Εργαστηρίου Έρευνας για τη Νεοελληνική και Συγκριτική Φιλολογία στο Τμήμα του από το 2018. Δημοσίευσε πολλές μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά, μονογραφίες, ανθολογίες και πρακτικά συνεδρίων.
Τελευταίες μονογραφίες:
1) Η «επαρχία της ανυπάρκτου»: Είδη, διακείμενα, γλώσσα και νεοτερική ιδεολογία στην Αληθή Ιστορία («Ανώνυμος του 1789»), Σοκόλη 2016.
2) Roidis’ tangible images and Baudelaire. paintings of modern life. Aspects of Modernity in Emmanouíl Roidis’ works, Lambert Academic Publishing 2018, κ.ά..

Latest..