ΒΡΟΝΤΑΔΟΥΣΙΟΙ ΑΕΙΝΑΥΤΕΣ

ΧΙΟΣ :
Η ΄΄ναυτομάνα΄΄ Χίος διακρίνεται στο διάβα του χρόνου για τη συμβολή και μέγιστη προσφορά της Χιακής ναυτιλίας στην οικουμένη, μέσω των καραβοκύρηδων, εφοπλιστών και λοιπών ανθρώπων της ναυτοσύνης, οι οποίοι επι το πλείστον ξεκίνησαν από απλοί ναυτικοί, έγιναν πλοίαρχοι και ακολούθως ενίοτε πλοιοκτήτες ή μέτοχοι εταιρειών, φθάνοντας σε όλα τα μήκη και πλάτη των θαλασσών αλλά και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της υφηλίου.
               Μεγάλο ποσοστό σε αυτή τη συμβολή της Χιακής ναυτιλίας κατέχουν οι Βρονταδούσοι ναυτικοί, που αποτέλεσαν τον κύριο κορμό στήριξης και ανάπτυξης της πόλεως του Βροντάδου (της συμπρωτεύουσας της νήσου μας) από τις απαρχές του προηγούμενου αιώνα μέχρι και σήμερα.
               Πριν από λίγες ημέρες, είχαμε τη χαρά και την τιμή να παρακολουθήσουμε τις εκδηλώσεις που διοργάνωσε το Σωματείο Συνταξιούχων ΝΑΤ Βροντάδου – Χίου ΄΄Ο Βροντάδος΄΄ στην πλατεία του Αφανή Ναύτη, προς τιμήν των Βρονταδουσίων Ναυτικών. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών έγινε και η παρουσίαση του βιβλίου, που επιμελήθηκε ο πρ. Δήμαρχος Ομηρούπολης κ. Αριστείδης Γ. Ζαννίκος, υπό τον τίτλο <<ΒΡΟΝΤΑΔΟΥΣΙΟΙ ΑΕΙΝΑΥΤΕΣ>>.
               Πρόκειται για μια -αξιόλογη λίαν- περίφημη έκδοση άνω των 220 σελίδων εντός της οποίας αποτυπώνονται ψήγματα της βιοτής, των γεγονότων και των αναμνήσεων των ναυτικών του Βροντάδου της Χίου, όπως αυτά ακροθιγώς εκτέθηκαν και παρουσιάστηκαν σε σύντομες καταγραφές είτε εντός άλλων εκδόσεων, είτε σε αφηγήσεις προς διατήρηση των εις το διηνεκές. Ακόμη, αναφέρονται ονομαστικά οι ναυτικοί του Βροντάδου, που θυσίασαν τη ζωή τους για την πατρίδα ή υπέστησαν δυσάρεστα συμβάντα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στη θάλασσα.
               Ο επιμελητής της έκδοσης κ. Αριστείδης Ζαννίκος έχει προβεί σε μια ενδελεχή και άρτια μελετημένη διάταξη της έκδοσης, η οποία προλογίζεται από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκο (Καθηγητή Φιλολογίας-Θεολογίας και γόνο ναυτικής οικογενείας του Βροντάδου), τον Πρόεδρο του Σωματείου Συν/χων ΝΑΤ Βροντάδου κ. Ζαχαρία Κυλαδίτη και τον ίδιο, ενώ ακολουθούν έξι (6) επιμέρους κεφάλαια, εν οίς: Α. Η σχέση των Βρονταδουσίων με τη θάλασσα και τη ναυτιλία (Αναφορές συγγραφέων του Βροντάδου περί ναυτιλίας κατά το παρελθόν), Β. Η ποιοτική συνεισφορά του Βρονταδούσικου Εφοπλισμού στην Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία (Αναφορά ονομάτων εφοπλιστών και πλοιοκτητών- μεγάλων οικονομικών παραγόντων της ναυτιλίας, Τα Εφοπλιστικά Ταφικά Μνημεία στον Βροντάδο, Το Άγαλμα του ΄΄Αφανή Ναύτη΄΄ στο Βροντάδο, Το DNA των Ναυτικών μας  και η κληρονομιά που κατέλιπαν, Το Τοπικό Σωματείο των Συνταξιούχων του ΝΑΤ Βροντάδου, Ηρωίδα η γυναίκα του Ναυτικού), Γ. Η σχέση του Βροντάδου με την ναυτική εκπαίδευση, Δ. Διηγήσεις Βρονταδουσίων Ναυτικών (40 αναφορές- περιγραφές), Ε. Μνήμη απολεσθέντων Βρονταδουσίων Ναυτικών – Μάχη ΄΄Ατλαντικού΄΄ – Ναυτικά Δυστυχήματα, ΣΤ. Ιστορία και προσφορά του Ναυτικού Μουσείου Χίου – Βρονταδούσοι Πλοιογράφοι. Η έκδοση περιλαμβάνει Γλωσσάρι ναυτικών ορολογιών και λέξεων, καθώς και βιβλιογραφία, ενώ διανθίζεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
               Το βιβλίο τυπώθηκε από τον εκδοτικό οίκο της Χίου <<Τυπογραφή>>, εκδόθηκε χάρη στη γενναία χορηγία του <<Κοινωφελούς Ιδρύματος Αναστασίου και Μαρουκώς Πατέρα>> (Ναυτικό Μουσείο Χίου), ενώ αφιερώνεται <<στους Βρονταδουσίους Αειναύτες, ζώντας τε και κεκοιμημένους, τιμής και ευγνωμοσύνης ένεκεν>>. Η έκδοση ανήκει στο Σωματείο Συνταξιούχων ΝΑΤ Βροντάδου- Χίου ΄΄Ο ΒΡΟΝΤΑΔΟΣ΄΄.
               Η έκδοση αυτή έρχεται να εμπλουτίσει την ήδη λιπαρή Βιβλιογραφική παραγωγή Βρονταδούσων λαογράφων, ιστοριογράφων και λογοτεχνών, προσφέροντας έτι περαιτέρω στοιχεία, μηνύματα και νοήματα που θα μεταλαμπαδευτούν στις επόμενες γενιές, ενώ διατηρεί άσβεστη τη μνήμη όλων εκείνων που δάμασαν την ύπαρξη τους στα πέλαγα και τους ωκεανούς της θάλασσας, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη πάστα ανθρώπων, διακρινόμενων για το ήθος, την γενναιότητα, την υπερηφάνεια και τη διάθεση προσφοράς στον γενέθλιο τόπο τους.
               Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια τόσο στο Σωματείο Συντ/χων ΝΑΤ Βροντάδου, όσο και στον χορηγό της έκδοσης, αλλά κυρίως στον επιμελητή της, κ. Αριστείδη Γ. Ζαννίκο, ο οποίος δεν εφείσθη χρόνου και κόπου, παραδίδοντάς μας σήμερα ένα άρτια μελετημένο βιβλίο που εκπληρώνει πλήρως τον σκοπό έκδοσής του, ευχαριστώντας τον θερμά που μας κατέστησε κοινωνούς του περιεχομένου του, ευχόμενοι καλή συνέχεια στις ευγενικές του προσπάθειες και τη συγγραφική του παραγωγή εν γένει.-

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου – Τακτικού Μέλους της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών

Latest..

Έχουν το τέλος που τους έπρεπε

ΧΙΟΣ : Ανεμομαζώματα, διαολοσκορπίσματα. Έτσι το λένε στο χωριό μου και δεν αφορά μόνο τους τζογαδόρους της τσόχας. Αφορά γενικώς τους σαλταδόρους της ζωής και τους λογής-λογής … [Read More...]