Ζητούσαν από τους ναυτικούς να βγάλουν τα νερά… με κουβάδες! Είχε αλλάξει 5 ονόματα

ΛΕΣΒΟΣ:

Σωρεία παρατυπιών στην υπόθεση του ναυαγίου στη Λέσβο, έρχονται στην επιφάνεια.Τουλάχιστον ειρωνική φαντάζει πλέον η επιγραφή ‘’Πρώτα η ασφάλεια’’, που ήταν  πάνω στο γερασμένο, κακοσυντηρημένο και επισφαλές –όπως αποδείχθηκε- Raptor, που βυθίστηκε στα νοτιοδυτικά της Λέσβου.
Το Live News στο MEGA,  παρουσίασε  αυτήν την μακροσκελή λίστα με τις συνολικά 65 σοβαρές παρατυπίες που εντόπισαν οι Ρουμάνοι επιθεωρητές, οι οποίες αφορούσαν από ληγμένα πιστοποιητικά πληρώματος, απουσία πυρασφάλειας και σωσιβίων, σπασμένες πόρτες, σαπισμένες υποδομές και προβλήματα στεγανότητας. Κάτι που επιβεβαιώνει άλλωστε και η μαρτυρία του διασωθέντα.
Ναυάγιο στη Λέσβο: Προσπαθούσαν να βγάλουν τα νερά από το Raptor με… κουβάδες
‘’Από το προηγούμενο βράδυ το πλοίο έμπαζε νερά. Προσπαθούσαμε με κουβάδες και ό,τι είχαμε στο πλοίο να τα βγάλουμε. Κάποια στιγμή το καράβι τρύπησε’’.
Στο βίντεο ντοκουμέντο λίγη ώρα πριν βουλιάξει το Raptor διακρίνονται μουσαμάδες γεγονός που επιβεβαιώνει πως το πλοίο δεν ήταν σε θέση να αποφύγει την πλημμύρα των αμπαριών από τα κύματα.
Ο διασωθείς Αιγύπτιος φέρεται επίσης να αποκάλυψε στους λιμενικούς πως ο τελικός προορισμός τους ήταν η Ουκρανία και πως η Κωνσταντινούπολη ήταν ο σταθμός ανεφοδιασμού. Κάτι που γεννά ερωτήματα για το αν τελικά το RAPTOR πραγματοποιούσε αδήλωτα και άρα ύποπτα δρομολόγια.
Είχε αλλάξει 5 ονόματα
Τον περασμένο Αύγουστο δεν ήταν η πρώτη φορά που το εν λόγω πλοίο δεσμεύτηκε για παρατυπίες. Για την ακρίβεια έχει δεσμευτεί 11 φορές από το 2000 γιατί δεν πληρούσε τις προδιαγραφές.
Ως ‘’Lady Bo’’ (Raptor) στις 28 Νοεμβρίου 2018: ‘’Δεσμεύεται. Οι αρχές ενημερώθηκαν να μην αποδεσμεύσουν το φορτηγό πλοίο μέχρι να πληρωθούν οι μισθοί 4 μηνών του πληρώματος’’.
Το RAPTOR ήταν ένα φορτηγό πλοίο 39 ετών. Σε αυτές τις 4 δεκαετίες άλλαξε 5 φορές όνομα. Από Lady Bo, Lady L, Kaptan Ilyas Kalkavan και Inci 5.‘’Στις 15 Ιουνίου 2018, με το όνομα Lady Bo , ταξίδεψε από την Τουρκία στη Ρωσία. Υπέστη βλάβη στον κινητήρα στο στενό του Βοσπόρου και χρειάστηκε να ρυμουλκηθεί σε ασφαλές αγκυροβόλιο για επισκευές. Στις 28 Φεβρουαρίου 2022, χάλασε ενώ ταξίδευε από τη Μερσίνα (Τουρκία) προς το Δυρράχιο (Αλβανία). Το πλήρωμα μπόρεσε να το επισκευάσει στις τουρκικές ακτές’’.
Η εταιρεία ζήτησε να μην καλέσουν σε βοήθεια, λέει ο μοναδικός διασωθείς
Ο μοναδικός διασωθείς φέρεται να είπε στην κατάθεσή του πως η πλοιοκτήτρια εταιρεία τους ζήτησε να προσπαθήσουν να βγάλουν μόνοι τους τα νερά από το πλοίο και να μην καλέσουν σε βοήθεια.
Ίσως αυτό εξηγεί γιατί ο πλοίαρχος δεν ενημέρωσε νωρίτερα τις αρχές πως το πλοίο μπάζει νερά πάρα μονάχα όταν έμεινε μεσοπέλαγα χωρίς καν μηχανή.
Γιατί λοιπόν η πλοιοκτήτρια έδωσε εντολή στους ναύτες να μην καλέσουν σε βοήθεια; Είχαν κάτι να κρύψουν;
Ο Νίκος Σπανός, ναύαρχος Λιμενικού Σώματος εν αποστρατεία σημείωσε: «Τα τελευταία χρόνια δεν πλησίαζε ευρωπαϊκά λιμάνια που σημαίνει ότι κάτι φοβάται».
Το μόνο σίγουρο είναι πως ό,τι είχαν να κρύψουν πλέον βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας.
Η σημαία του… ‘’θανάτου’’
Τον Ιούνιο του ’19 απέκτησε τη σημαία Κομορών, σημαία που φέρουν τα περισσότερα σαπιοκάραβα που κανονικά θα έπρεπε να είχαν αποσυρθεί.
‘’Δεν είναι τυχαίο ότι από τα 215 πλοία με σημαία Κομόρες τα 136 είναι άνω των 30 ετών’’, σύμφωνα με την Equasis.
‘’Τον Φεβρουάριο 2023 το πλοίο Seamark με σημαία Κομορών έσπασε στα δυο. Κουβαλούσε 3.000 τόνους μαρμάρινα θραύσματα’’.
Το 39 ετών πλοίο ανήκει σε μια αιγυπτιακή εταιρεία η οποία διαχειρίζεται συνολικά 3 φορτηγά πλοία 39 και 38 ετών. Όλα έχουν τεθεί υπό κράτηση τουλάχιστον μία φορά τα τελευταία 3 χρόνια.

Latest..

Κυριακή στον καταπράσινο Αντριώτη, στο παραδεισένιο τοπίο με τα περιβόλια και οπωροφόρα δέντρα

ΛΕΣΒΟΣ: Ο Αντριώτης (ή Αντρειώτης) ποταμός, παραπόταμος του Ευεργέτουλα, διαρρέει μια κατάφυτη περιοχή, γεμάτη περιβόλια κι οπωροφόρα δέντρα και δημιουργεί ένα παραδεισένιο … [Read More...]

Ο ΚΑΡΜΑΝΤΖΗΣ ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΜΑΛΑΦΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΔΕ ΓΙΑ ΤΑ 500.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΗΝ 501 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΧΙΟΣ : Στην αντεπίθεση περνά ο Σταμάτης Κάρμαντζης με αφορμή το θέμα που ανέκυψε με τις 500.000 ευρώ, που κατά την κριτική που ασκείται προορίζονταν για τουριστική προβολή και δε … [Read More...]