Χρυσό Βραβείο στο Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής -Στο φεστιβάλ «Αμάλθεια» στο Γκάζι

ΛΕΣΒΟΣ:

Βραβεύτηκε  διατροφικό του πρόγραμμα «Βελτιώνω τη διατροφή μου, Ανακαλύπτω  παραδοσιακές γεύσεις , Γνωρίζω τα  προϊόντα του τόπου μου», στην κατηγορία «Αναζητώντας το γαστρονομικό μας πολιτισμό».Άλλη μια μεγάλη διάκριση απέσπασε το σχολείο μας το προηγούμενο διάστημα. Συγκεκριμένα κατέκτησε το Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία «Γαστρονομική κληρονομιά» στο  Φεστιβάλ «Αμάλθεια» , που έγινε στο Γκάζι της Αθήνας.
Το Σχολείο παρουσίασε το διατροφικό του πρόγραμμα  με τίτλο «Βελτιώνω τη διατροφή μου, Ανακαλύπτω  παραδοσιακές γεύσεις , Γνωρίζω τα  προϊόντα του τόπου μου»,  που έγινε με τη συνεργασία του Συλλόγου Γονέων  και Κηδεμόνων.  
Τo  διατροφικό αυτό  πρόγραμμα του είχε τους παρακάτω στόχους :

  • Να γνωρίσει στα παιδιά τους όρους της σωστής διατροφής 
  • Να τα απομακρύνει από την κατανάλωση βιομηχανοποιημένων προϊόντων επιβλαβών για την υγεία τους 
  • Να αλλάξει σταδιακά το διατροφολόγιό τους με την ένταξη σε αυτό παραδοσιακών γεύσεων και προϊόντων του τόπου τους.
  • Να τα οδηγήσει να ανακαλύψουν τις παραδοσιακές γεύσεις  του τόπου τους και να γίνουν υποστηρικτές των Λεσβιακών και ελληνικών προϊόντων.
  • Να τα μυήσει βιωματικά στη διαδικασία παρασκευής διαφόρων εδεσμάτων.
  • Να τους γνωρίσει τους τρόπους συντήρησης των τροφίμων πριν μπουν στην καθημερινή μας  ζωή τα ψυγεία .  
  • Να τους γνωρίσει παραδοσιακές γεύσεις άλλων λαών (Αλβανών, Ρώσων, Ιταλών κ.λ.π. ) και να συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση του πολιτισμού του των αλλοδαπών μαθητών , που φοιτούν στο σχολείο  μέσω της παρασκευής δικών τους παρασκευασμάτων ( π.χ. Κρέπες και βάφλες-Γαλλία, Πίτσα –Ιταλία, Πισροσκί-Ρωσία, Πίτες –Αλβανία)   
  • Να τα ενημερώσει για τις καινοτομίες στην παραγωγή και τυποποίηση των προϊόντων και για τρόπους  καλύτερης διάθεσής τους στις αγορές.

 Το πρόγραμμα στήριξαν πάνω από 40 τοπικές επιχειρήσεις με προσφορές προϊόντων τους, ενώ συμμετείχαν 30 μητέρες, που ετοίμαζαν ένα επιδόρπιο κάθε Τρίτη για τους 70 μαθητές του σχολείου. 
Στις δράσεις αυτές προστέθηκαν γευσιγνωσίες, ομιλίες από γεωπόνους, παρουσιάσεις προϊόντων από  παραγωγούς, τυποποίηση γλυκών κουταλιού από τα εσπεριδοειδή της σχολικής αυλής, το Σαρακοστιανό τραπέζι κάθε Φεβρουάριο (με λαχανικά του σχολικού κήπου), το «πατάτα-πάρτι» στη λήξη της σχολικής χρονιάς και πολλά άλλα.  
Το πρόγραμμα στήριξαν επίσης πολλοί εκπαιδευτικοί του σχολείου όλα αυτά τα χρόνια, είτε με μαγειρικές στα πλαίσια των μαθημάτων τους, είτε με διεκπεραίωση άλλων λειτουργιών του. Το Βραβείο παρέλαβε για λογαριασμό μας η Πρόεδρος του Συλλόγου Παφλιωτών – Θερμιωτών Αθήνας  κ. Αγγελική  Ξιφαρά.
Το φεστιβάλ «ΑΜΑΛΘΕΙΑ» – που τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του  Δήμου Αθηναίων – είχε  στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών κι ιδιαίτερα της νέας γενιάς  για να μάθει να καλλιεργεί τη γη και να έχει πιο υγιεινό τρόπο διαβίωσης κι ένα καλύτερο μέλλον, χρησιμοποιώντας τη βιολογική καλλιέργεια αντί της συμβατικής 

Latest..