Τα Κέντρα Πρόληψης Αντιστέκονται- εκστρατεία ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών (video)

ΧΙΟΣ :

Ημέρα Κοινής Δράσης για τα Κέντρα Πρόληψης με στόχο την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για τις επερχόμενες αλλαγές που θα φέρει το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», ορίστηκε η 28η Μαρτίου.
Η πανελλαδική κινητοποίηση των 75 Κέντρων Πρόληψης περιελάμβανε στη Χίο ενημέρωση από τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης «Ναυτίλος».
Η Ελένη Κοτσάτου, κοινωνιολόγος, μας μίλησε για τις αλλαγές που θα φέρει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας εφόσον προχωρήσει. Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει από τον περασμένο Νοέμβριο, θα συμβούν σαρωτικές αλλαγές στο χώρο της ψυχικής υγείας γενικότερα και ειδικότερα στο χώρο των Υπηρεσιών που ασχολούνται με τις εξαρτήσεις (Κέντρα πρόληψης).
«Εμείς προσπαθούμε σε όλο αυτό το διάστημα να δώσουμε το μήνυμα στους τοπικούς άρχοντες και στους πολίτες ότι αυτές οι εξελίξεις δεν θεωρούμε ότι θα είναι ούτε προς όφελος των ληπτών των υπηρεσιών μας και στην ουσία των τοπικών κοινωνιών, αλλά ούτε και των εργαζομένων.
«Γιατί καταργούν την κρατική χρηματοδότηση ειδικά για τα 75 Κέντρα Πρόληψης που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα και επίσης καταργούν τον τίτλο να θεωρούνται εγκεκριμένοι φορείς πρόληψης. Αυτό σημαίνει ότι ενώ τώρα έχουν γίνει μνημόνια συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων, εμείς έχουμε την αρμοδιότητα να μπαίνουμε στα σχολεία χωρίς οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί να πρέπει να πάρουν υπεύθυνες δηλώσεις από τους γονείς ή να διασφαλίσουν την εγκυρότητα των δράσεων που θα κάνουμε. Μέχρι τώρα μπορούσαμε να δουλεύουμε στο σχολείο που είναι το κατεξοχήν πεδίο δράσης μας με βάση αυτό το άρθρο και τον τίτλο εγκεκριμένοι φορείς πρόληψης», σημείωσε η κα Κοτσάτου. Παράλληλα μας ανέφερε τις δράσεις που υπάρχουν στην τοπική κοινωνία.
«Χρειάζεται να υπάρχουν διαφορετικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας και υπηρεσίες για την πρόληψη των εξαρτήσεων και δεν συμφωνούμε με την ενοποίηση των υπηρεσιών αυτών και την κεντρική διοίκησή τους, γιατί αυτό προαναγγέλλεται», σημείωσε.
Παράλληλα τόνισε τις κινήσεις που έχουν γίνει από πλευράς σωματείων τόσο προς τα υπουργεία όσο και προς την ΚΕΔΕ- τοπική αυτοδιοίκηση.
«Θεωρούμε ότι τυχόν τέτοια αλλαγή μας πηγαίνει πίσω, εκτός του ότι απειλούνται και οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων», μας είπε και ενώ θα συνεχιστούν οι δράσεις ενημέρωσης έτσι ώστε όλοι οι πολίτες και οι φορείς να γνωρίζουν τι θα συμβεί αν προχωρήσει έτσι ως νομοσχέδιο.

Προηγούμενο άρθροΟι εκπαιδευτικοί στηρίζουν τα Κέντρα Πρόληψης, το πρόγραμμα της Σχολικής Διαμεσολάβησης στο Βόρειο Αιγαίο

Latest..

«Αλμυρή» η πασχαλινή έξοδος με την βενζίνη στα δύο ευρώ – Πού καταγράφονται οι υψηλότερες τιμές, Λήμνος με 2,28!

ΛΗΜΝΟΣ: Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και … [Read More...]