Αποκαλυπτήρια μνημείου της Εθνικής Αντίστασης στην πόλη της Σάμου

ΣΑΜΟΣ: Τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου Εθνικής Αντίστασης, στο πάρκο πλησίον του λιμεναρχείου Σάμου, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, στο πλαίσιο του εορτασμού, της Εθνικής Αντίστασης.
Ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, ο οποίος τέλεσε τα αποκαλυπτήρια, δήλωσε σχετικά:
Σήμερα, 26 Νοεμβρίου 2023, 8 δεκαετίες μετά, ενωμένοι, πράττουμε το ιερό και πατριωτικό μας καθήκον. Κάνουμε τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου, του οφειλόμενου μνημείου εθνικής μνήμης στους αγωνιστές και στους πεσόντες της Ενιαίας Εθνικής Αντίστασης. Τον Αύγουστο του 1982 ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για την αναγνώριση της ενιαίας Εθνικής Αντίστασης εναντίον των στρατευμάτων Κατοχής την περίοδο 1941-1944, αποκαθιστώντας ηθικά και πολιτικά όλους όσους αντιστάθηκαν κατά του φασιστικού Άξονα.
Η αναγνώριση του αγώνα τους, ήταν και είναι μια έμπρακτη απόδειξη της εθνικής συμφιλίωσης. Ορίστηκε ημέρα πανελλήνιας γιορτής προς τιμήν της Εθνικής Αντίστασης η ημέρα της θρυλικής ανατινάξεως της γέφυρας του Γοργοπόταμου (25 Νοέμβρη). Δεν ήταν τυχαία η επιλογή της συγκεκριμένης ημέρας. Στις 25 Νοεμβρίου του 1942, γράφηκε μια από τις ενδοξότερες σελίδες της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης. Προϊόν σύμπνοιας, ομόνοιας και συνεργασίας όλων των αντιστασιακών οργανώσεων που δρούσαν στην κατεχόμενη Ελλάδα.
Με ομόφωνη απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ανατολικής Σάμου – χωροθέτησε και ανέγειρε το παρόν μνημείο στο ανακαινισμένο αυτό πάρκο της πρωτεύουσας του Νομού Σάμου.
Στη σεμνή αυτή τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου σήμερα αποδίδουμε τον πρέποντα φόρο τιμής στους ηρωικώς πεσόντες προγόνους μας, στη μάχη ενάντια στο φασισμό για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας.
Εκφράζουμε την αιώνια ευγνωμοσύνη μας, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού, και τη διαρκή μας υποχρέωση να αγωνιζόμαστε ενάντια στη λήθη, υπερασπιζόμενοι το κορυφαίο αγαθό όλων, την ελευθερία, απέναντι σε κάθε δύναμη που την επιβουλεύεται.
Από τα σύνορα της Πατρίδας μας τιμούμε το παρελθόν μας, διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη των ιστορικών γεγονότων, τα οποία φέρουν μαζί τους έως σήμερα μηνύματα ανεξίτηλα στο χρόνο, τα οποία χρέος μας είναι να μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές“.

Latest..

Ελάτε το Σάββατο 18 Μαΐου στις 21:00 στην Πλατεία Σαπφούς να θαυμάσουμε το φεγγάρι μέσα από τηλεσκόπιο

ΛΕΣΒΟΣ: Δράση κατά την οποία θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε το φεγγάρι μέσα από το τηλεσκόπιο διοργανώνει το Σάββατο 18 Μαΐου στις 21:00 στην Πλατεία Σαπφούς η Αστρονομική … [Read More...]

Απάντηση του Υφ. Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννη Παππά σε επίκαιρη ερώτηση «Με το σχεδιασμό μας διασφαλίζουμε την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κάσου και Καρπάθου»

ΚΩΣ: «Με το σχεδιασμό μας διασφαλίζουμε την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κάσου και Καρπάθου» Απάντηση του Υφ. Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής … [Read More...]

Το εστιατόριο «Broadway» στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας I Για 4η χρονιά κέρδισε βραβείο στο θεσμό «Χρυσοί Σκούφοι 2024»

ΚΩΣ: Επτά εστιατόρια της Δωδεκανήσου διακρίθηκαν στα “Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024.  Αξίζει να σημειωθεί ότι τα  32 από τα 85 εστιατόρια της χώρας βρίσκονται στο Νότιο … [Read More...]