Η Κυριακή των Βαΐων στον Αρχάγγελο Μιχαήλ του Κάμπελ, Οχάϊο με τους Καλύμνιους της περιοχής.

ΚΑΛΥΜΝΟΣ:

<!–
Error: wp_booster error:
td_api_base::get_key : a component with the ID: single_template_9 Key: show_featured_image_on_all_pages is not set.
/home/kalymnos/public_html/wp-content/plugins/td-composer/legacy/common/wp_booster/td_api.php (rara-error)
–>
Ο π. Σταύρος Ντίνας, αριστερά, μαζί με τον π. Ιωάννη Τσάκο, μοιράζουν βάγια και αντίδωρο στους πιστούς. Δεξιά, ο πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου, Νικόλας Καλουρής. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Μιχάλης Κακιάς
Του Μιχάλη Κακιά που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Εθνικός Κήρυξ της Νέας Υόρκης
ΚΑΜΠΕΛ. ΟΧΑΪΟ. Με λαμπρότητα και με την παρουσία πλήθος πιστών γιορτάστηκε η Κυριακή των Βαΐων στον ιερό ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στην πόλη Κάμπελ του Οχάιο.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Σταύρος Ντίνας, μαζί με τον π. Ιωάννη Τσάκο, πρώην εφημέριο του ιερού ναού Τιμίου Σταυρού στο Πίτσμπουργκ, μοίρασαν το αντίδωρο και σταυρούς φτιαγμένους από βάγια.
Στο κήρυγμά του ο π. Σταύρος Ντίνας μίλησε για το γεγονός της πανηγυρικής εισόδου του Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ και για τις επευφημίες με τις οποίες τον υποδέχτηκε ο λαός, με χαρακτηριστικότερο, όπως είπε, το «‘Ωσαννά ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ’.
Εάν θέλουμε τη σωτηρία της ψυχής μας και επιθυμούμε να κληρονομήσουμε τη βασιλεία του Θεού οφείλουμε να προετοιμαστούμε πνευματικά και σωματικά με καλές και ενάρετες πράξεις.
Με τα κλαδιά των βαϊων ανανεώνουμε τον όρκο μας ότι ο Χριστός είναι αυτός που δίνει νόημα και περιεχόμενο στη ζωή μας.
Ενα μεγάλο ευχαριστώ στο εκκλησιαστικό συμβούλιο για τις υπηρεσίες του, τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα για την οργάνωση της κατασκευής των βαγίων, τη νεολαία για τη συμμετοχή τους, τη χορωδία και τους ψάλτες για την ωραία και κατανυκτική ψαλμωδία», ανέφερε ο π. Σταύρος Ντίνας.
Η Κυριακή των Βαΐων στον κατάμεστο από πιστούς ιερό ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Μιχάλης Κακιάς
Ο πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου, Γιάννης Καλουρής, ανέφερε στον «Εθνικό Κήρυκα» ότι η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ αποτελείται από 600 οικογένειες, έχει Ελληνικό και Κατηχητικό σχολείο, ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα νεολαίας στις εκκλησίες της Αμερικής με 200 παιδιά από 1 χρονών έως 18, χορό, Φιλόπτωχο Αδελφότητα.
Και πρόσθεσε: «Η ενορία μού ανέθεσε την προεδρία παρά το νεαρό της ηλικίας μου γιατί θέλουν να δώσουν στη νέα γενιά τη δυνατότητα να προσφέρουν με νέες ιδέες και διάθεση.
Εγώ μεγάλωσα μέσα σε ένα σπίτι που ακολουθούσε πιστά τα ήθη, έθιμα και παραδόσεις της Ελλάδας και της Εκκλησίας και τώρα εμείς με τη σειρά μας έχουμε χρέος να μεγαλώσουμε τα δικά μας παιδιά με τον ίδιο τρόπο».
Η υπεύθυνη του προγράμματος νεολαίας, Μαρία Φράγκου, τόνισε ότι κύριος σκοπός είναι να κρατήσουν τα παιδιά κοντά στην Εκκλησία, να μάθουν τις παραδόσεις και τον πολιτισμό της Ελλάδας και να δημιουργούν φιλίες μεταξύ τους που θα διαρκέσουν όλη τους τη ζωή.
«Συμμετέχουμε σε όλες τις θρησκευτικές και εθνικές γιορτές, όπως το Σάββατο του Λαζάρου που τα παιδιά έμαθαν πώς να φτιάχνουν βάγια και τα παραδοσιακά λαζαράκια», είπε.
Η Χριστίνα Τριβέρι, μέλος του εκκλησιαστικού συμβουλίου, υπηρετεί την εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ όλη της την ζωή.
Οπως ανέφερε, «γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Κάμπελ και όπως ο πατέρας μου, πρώην πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου και ο παππούς μου ιδρυτικό μέλος, έτσι και εγώ βοηθάω την εκκλησία με όλες μου τις δυνάμεις.
Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι το κέντρο της ζωής μας. Εδώ προσευχόμαστε, εδώ μάθαμε την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό, εδώ συναντάμε φίλους και γνωστούς και βοηθάμε ο ένας τον άλλο».
Η Βασιλική Γαλαντή, μέλος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας, μετακόμισε στο Κάμπελ πριν από 65 χρόνια.
«Το Κάμπελ μπορεί να είναι ένα μικρό χωριό, όμως εδώ η καρδιά του Ελληνισμού χτυπά πολύ δυνατά. Είναι ένα πολύ όμορφο μέρος για να ζήσει μια οικογένεια και να μεγαλώσει τα παιδιά της» τόνισε.
Ο επίτιμος πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου, Νικόλας Καλουρής χαρακτήρισε το Κάμπελ Οχάιο ως τη ραχοκοκαλιά του Ελληνισμού στην Αμερική.
«Εχουμε τον πιο παλιό σύλλογο Καλυμνίων στον κόσμο με πάνω από 100 χρόνια ιδρύσεώς του. Εδώ ζουν οικογένειες από Κρήτη, Κω, Σύμη, Σύμη, Χίο, Αστυπάλαια, Κύπρο και άλλα μέρη».
Η υπεύθυνη του χορού, Κατερίνα Χατζημιχάλη – Κορφιά, ανέφερε ότι το πρόγραμμα έχει 75 παιδιά, από 5 χρονών μέχρι 18.
«Είναι χωρισμένα σε 4 ομάδες, ανάλογα με την ηλικία, με 4 δασκάλες και τα μαθήματα να γίνονται 3 με 4 φορές το μήνα.
Τα παιδιά μαθαίνουν χορούς από όλη την Ελλάδα και τα καμαρώνουν όλοι στα δύο μας ετήσια φεστιβάλ, στο Χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα και άλλες σημαντικές εκδηλώσεις».
Η διευθύντρια του Ελληνικού σχολείου, Μαρία Βαμβακή, ευχήθηκε στην Ομογένεια Καλό Πάσχα, με υγεία, χαρά και η Ανάσταση να ευλογήσει τη ζωή όλων.
Η συνυπεύθυνη της χορωδίας, Μαρία Κουλιανού-Πιζάνια, τόνισε ότι η χορωδία της εκκλησίας έχει 24 μέλη, ενώ λειτουργεί και παιδική χορωδία με παιδιά ηλικίας 6 με 14 χρονών.
Η δικηγόρος Νομική Τσαμνά, με καταγωγή από Κάλυμνο και Σύμη, τόνισε ότι η 21χρονη απόφοιτη κολεγίου κόρη της είναι πρόεδρος των μαθητών της Ορθόδοξης Χριστιανικής Κοινωνίας (Orthodox Christian Fellowship), δίνοντας χαρά και υπερηφάνεια σε όλους.
Η Νομική Τρικοίλη, πρόεδρος νεολαίας του συλλόγου «Πρόδρομος», δήλωσε ότι υπάρχουν 23 μέλη, 18 μέχρι 24 χρονών, με κύριο σκοπό του συλλόγου τη διατήρηση των ηθών και εθίμων της Καλύμνου.
«Μεταξύ άλλων, κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα πηγαίνουμε σε σπίτια και λέμε τα κάλαντα. Βοηθάμε οικονομικά τον σύλλογο, συνεισφέρουμε στις ανακαινίσεις του κτιρίου, είμαστε παρόντες όπου και όποτε μας ζητηθεί», πρόσθεσε.

Latest..

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΑΒΗΤΙΚΩΝ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ Ζ. ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ

ΧΙΟΣ : Ο Σύλλογος Διαβητικών Χίου εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στον Πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών, κ. Ζαφείρη Λασκαρίδη και στην οικογένειά του, για την … [Read More...]

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΗΓΕΤΙΔΑ ΔΥΝΑΜΗ ΕΙΝΑΙ Η ΝΔ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΚ

ΧΙΟΣ : Στο τηλεοπτικό πλατό της εκπομπής «Συνδέσεις» στην ΕΡΤ φιλοξενήθηκε ο βουλευτής ΝΔ Χίου, κ. Νότης Μηταράκης. Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν πολιτικά ζητήματα όπως η … [Read More...]