Σε ποιους και πότε θα χαρίζει δανεικά το δημόσιο – Στις &.κόκκινες&. περιοχές λόγω κορονοϊού

ΚΩΣ: “Χρήμα από το ελικόπτερο” στις γεωγραφικές περιοχές της χώρας που θα εντάσσονται στις κατηγορίες 3 ή 4 θα ρίχνει το υπουργείο Οικονομικών για να μετριάσει τις οικονομικές συνέπειες.
Από τα τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ που θα δοθούν ως δάνεια μέσω της λεγόμενης “επιστρεπτέας προκαταβολής 4”, ένα σημαντικό ποσοστό που θα φτάνει στο 30% ή στο 50% (το 30% θα ισχύσει για τις περιοχές της κατηγορίας 3 π.χ Αττική) και το 50% για τις περιοχές της κατηγορίας 4 πχ Κοζάνη) δεν θα επιστρέφεται.
Έτσι, ένας επαγγελματίας που απασχολεί δύο εργαζόμενους, θα δανειστεί κατ’ ελάχιστον 4000 ευρώ και από αυτά θα κληθεί να επιστρέψει τα 2000 ευρώ αν δραστηριοποιείται στην Κοζάνη (σ.σ σε 40 δόσεις των 50 ευρώ και κάτι ψηλά που θα δοθούν από τον Ιανουάριο του 2022 και μετά) ενώ αν δραστηριοποιείται στην Αττική, θα επιστρέψει τα 2800 ευρώ.
Το ποσοστό του “κουρέματος” ενδέχεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο φτάνοντας ακόμη και στο 70-90%. Και αυτό διότι η επιστρεπτέα προκαταβολή, προβλέπει ούτως ή άλλως δύο προϋποθέσεις “κουρέματος”:
1. Εφόσον οι επιχειρήσεις που απασχολούσαν την 1η Αυγούστου 2020 περισσότερους από είκοσι (20) εργαζόμενους, διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν κατά την 1η Αυγούστου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, ως και την 1η Αυγούστου 2021, τότε γίνεται κούρεμα 40%
2. Εφόσον ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης, ένα έτος μετά τη λήψη της ενίσχυσης, είναι μειωμένος κατά 70% ή παραπάνω σε σχέση με το ύψος του κύκλου εργασιών αναφοράς τότε γίνεται κούρεμα 30%.
Πετρέλαιο θέρμανσης: Έως 350 ευρώ το επίδομα – Δείτε τα ποσά ανάλογα με τη γεωγραφική κατανομήΑυτές οι προϋποθέσεις ισχύουν για τις τρεις πρώτες επιστρεπτέες προκαταβολές και το πιθανότερο είναι ότι θα ισχύσουν και για την 4η. Μένει λοιπόν να φανεί αν επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε περιοχή της κατηγορίας τρία και τέσσερα η οποία ταυτόχρονα θα διατηρήσει θέσεις εργασίας ή θα εξακολουθήσει να έχει σημαντικά μειωμένο τζίρο και το 2021, θα δικαιούται και τα δύο “κουρέματα” που αθροιστικά μπορεί να φτάσουν έως και το 90%.
Η “μη επιστρεπτέα προκαταβολή” που θα πάρει σάρκα και οστά τον Νοέμβριο –για τότε προγραμματίζονται οι εκταμιεύσεις της 4ης φάσης- έχει αποτελέσει αντικείμενο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ταχθεί υπέρ του να “χαριστούν” τα δάνεια του συγκεκριμένου προγράμματος στους δικαιούχους. Να σημειωθεί ότι τα χρήματα και από τις τέσσερις φάσεις θα φτάσουν στα 4 δις. ευρώ. Η κυβέρνηση, προχωρά λοιπόν προς αυτή την κατεύθυνση αλλά με πολύ συγκεκριμένα οικονομικά και γεωγραφικά κριτήρια ώστε να χαρίζεται δημόσιο χρήμα μόνο σε όσους έχουν αποδεδειγμένα πληγεί οικονομικά από την πανδημία.

Latest..

Πόρτο – Ολυμπιακός 2-0

ΙΚΑΡΙΑ : Προσωπικά λάθη, έλλειψη καθαρού μυαλού και επιπολαιότητας στοίχισαν στον Ολυμπιακό την ήττα από την Πόρτο, σε ένα παιχνίδι που δεν ήταν βέβαια χειρότερος από την … [Read More...]